Prof. Ing. Peter Staněk, CSc.: Narazíme na žulovou zeď. Lidé, kteří se změní, vytvoří základ nové společnosti

Společnost narazí na žulovou zeď a roztřídí lidi na ty, kteří se nechtějí změnit a na ty, kteří se změnit chtějí, a ti vytvoří základ nové společnosti. Každý sen se může uskutečnit. Ale neuskuteční se bez toho, aby každý z nás přiložil ruku k dílu. Neudělají to za nás jiní.

O vizích nejbližší i vzdálenější budoucnosti, a tom, v jaké době žijeme, proč se to vše kolem nás děje, i o tom, jak z toho ven v rozhovoru Martiny Kociánové s ekonomem a prognostikem, který působil jako poradce několika premiérů, předsedou Vědecké rady Ekonomického ústavu slovenské Akademie věd, poradcem Světové banky, svého času i Mezinárodního měnového fondu, profesorem Peterem Staňkem.

Ani jsme si nevšimli, že nám vypršel čas. Spojené státy, podle jedné studie, mají jen tento a příští rok na to, aby se pokusily o vojenské vítězství nad Ruskem a Čínou, a pak už ztratí převahu. Samozřejmě nemusí se o takové vítězství pokusit, ale přesto to člověku nepřidá na klidu, když se svět ocitl v nejhorší situaci od Karibské krize, a válka s nasazením jaderných zbraní opravdu hrozí. V zásobě je přitom i vize velkých sociálních otřesů, protože především Evropská unie vyniká ve vršení nezodpovědných rozhodnutí, bez ohledu na dlouhodobé důsledky, ať již jde o krizi na Ukrajině, dopady sankcí vůči Rusku, nebo zavádění Green Dealu, rozhodnutí, která roztáčejí růst cen, inflaci, zadlužování, a hrozbu kolapsu jednotlivých odvětví, i celých ekonomik.

Profesor Peter Staněk k tomu poznamenal: „Příčina je prostá. Dnešní elita chce zůstat u moci za jakoukoliv cenu, i za cenu, že většina současné společnosti půjde do kytek.“

Všechny elity dělají pouze to, co jim dovolí národy. USA mají jen dva roky na to, aby zvítězily nad Ruskem a Čínou. Pak skončí v podřadné pozici. Dnešní doba směřuje k novému geopolitickému rozdělení planety, říká profesor Staněk:

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost, Politika, Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *