Filozof Chomsky vidí dve riešenia ukrajinskej krízy. Teraz je na Západe, aby ustúpil

Kríza okolo Ukrajiny sa môže vyriešiť nájdením kompromisu za rokovacím stolom alebo ďalšou eskaláciou, ktorá je pre Kyjev a Západ nebezpečná. Myslí si to americký politický spisovateľ a filozof Noam Avram Chomsky.

“Máme dve možnosti: diplomatickú a nediplomatickú. Nediplomatická znamená pokračovať v eskalácii so všetkými stratami a obeťami. <…> Druhou možnosťou je prestať sabotovať diplomaciu a dospieť k mierovej dohode, ktorá je v záujme oboch strán”, citoval ho nemecký denník Die Welt.

Podľa Chomského je nediplomatický variant pre Ukrajinu deštruktívny
a spojenci z NATO budú plne zodpovední za to, čo sa deje,
pretože sami tlačia Kyjev k neuváženým krokom.

Podľa logiky Západu, keďže Ukrajina o ne žiada, mala by dostať všetky zbrane, ktoré potrebuje. Ale tí, ktorí jej dodávajú zbrane, by sa mali zamyslieť.

Povedal, že cesta rokovaní pomôže prekonať konflikt a zabezpečiť stabilnú mierovú budúcnosť na ďalšie desaťročia. Filozof uviedol príklad kubánskej krízy, keď “Washington žiadal, aby Moskva prestala pomáhať Kube brániť sa proti možnému útoku USA, a Sovietsky zväz sa stiahol”. Podľa Chomského je teraz na Západe, aby ustúpil.

“Svet postavený na tomto základe stojí už 75 rokov”, uzavrel.

Bývalá prezidentská kandidátka Tulsi Gabbardová, veteránka vojny v Iraku, v predvečer vyhlásila, že v situácii okolo Ukrajiny USA nikdy nesledovali cieľ chrániť morálne hodnoty, ukrajinský ľud alebo demokraciu. Podľa jej názoru išlo o zmenu režimu v Rusku a využitie tohto konfliktu na rozšírenie NATO a posilnenie vojensko-priemyselného komplexu USA. (Pozn. Naší Pravdy: blíže ZDE)

Rusko spustilo 24. februára vojenskú operáciu, ktorej oficiálnym cieľom je ochrana Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR). Predchádzalo tomu zhoršenie situácie v regióne, žiadosť o pomoc zo strany lídrov donbaských republík a následné uznanie nezávislosti DĽR a LĽR zo strany Ruska.

Kyjev od roku 2014 vedie vojenskú operáciu proti obyvateľom Donbasu, ktorí odmietli uznať výsledky štátneho prevratu na Ukrajine.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *