Jan Zeman: Buldozer zasypává větrné vrtule

Po internetu kolují zajímavé fotografie. Spíše malý buldozer zasypává spíše velké vrtule vysloužilých větrných elektráren. Fotka pochází z Velké Británie. Je možné, že s trochou štěstí by se daly pořídit i v dalších zemích s rozsáhlou výrobou elektřiny ve větrných elektrárnách.

Jistě, jde v první řadě o prapodivné nakládání s odpadem, který nelze efektivně recyklovat a který je nepříjemný svým objemem. Leč zvolený postup, zahrabat do země, patří k těm nejhorším způsobům »likvidace« odpadu.

Pravda, Velká Británie již není členským státem EU, a tak pro ni platné směrnice EU nejsou závazné. V ochraně stability klimatu má i nadále vysoké ambice. Jak moc se jí daří či nedaří a hlavně za jakou cenu, netroufám si hodnotit. Potvrzuje se, že s větrnými elektrárnami to není tak jednoduché, jak nám někteří ekologové a klimatologové namlouvají.

Nejobávanější je destabilizace elektro-energetické sítě, pokud nefouká. Dále tu je vysoká ekonomická náročnost výroby elektřiny z větru (platí daňový poplatník a spotřebitel elektřiny), vysoká náročnost větrné elektrárny na kovy (proti elektřině z jaderné elektrárny vyšší asi pětkrát) a beton (asi dvakrát vyšší), rozsáhlé zábory půdy (200-300krát náročnější), jejich poměrně krátká životnost (obvykle podstatně kratší než výrobce slibuje) a problém, co s vysloužilými vrtulemi větrných elektráren. Efektivní způsob recyklace není znám. Takže prý zahrabat do země, to je jako v Kocourkově.

Nejasný je dopad většího množství větrných elektráren na proudění vzduchu, a tím i na srážky. Pro podezření, že snižováním srážek dělají víc škody než užitku, byla jejich výstavba v Izraeli pozastavena, dokud se vážné pochybnosti nevyloučí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ekologie, Ekonomika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *