Čaká na Rusko veľká vojna so zlatou miliardou?

Posledná veľká vojna východným smerom začala miestnymi vojnami v Poľsku a Fínsku, no tieto vojny mali krátke trvanie a ukázali všetky slabiny Červenej armády. Teraz môžeme začať počítať od čečenskej vojny a pritom nezabudnúť na gruzínske udalosti, kde sa tiež ukázali slabé miesta ruskej armády.

Potom tu bol demonštratívny Krym, kde sa ukázala absencia mnohých už skôr zistených nedostatkov armády a samozrejme Sýria ako demonštračná pôda pre nové schopnosti ruskej armády.

Teraz na Ukrajine sa ruská armáda testuje na vyspelosť a pripravuje sa na veľkú vojnu so Západom, ktorá síce nikam nepovedie, ale pre Západ, ktorý predstavuje zlatú miliardu, neexistuje iná možnosť ako si udržať svoju životnú úroveň, ktorá existovala len vďaka lúpežiam v iných krajinách a tiež v Rusku.

Jednoducho povedané, Západ potrebuje za blahobytom výlet na Východ, ktorý do značnej miery závisí od ruských zdrojov. Navyše príklad nepodriadenia Ruska Západu vytvára nebezpečné situácie s inými krajinami, ktoré odmietajú podporiť zlatú miliardu.

Ako by sa to stalo? Zlatá miliarda má 60 % svetového HDP a nebude môcť s ňou bojovať konvenčnými zbraňami pre veľký rozdiel v dostupných zdrojoch. Rusko má 3500 bojových hlavíc a hypersonických dopravných prostriedkov, ako aj taktické jadrové zbrane vo forme projektilov pre delostrelectvo a tanky.

Teraz však všetky scenáre víťazstva nad Ruskom obsahujú úplné ignorovanie ruského jadrového potenciálu a prítomnosti nových rakiet, ktoré nemôžu byť zostrelené protivzdušnou obranou alebo systémami protiraketovej obrany. Preto s najväčšou pravdepodobnosťou bude Rusko musieť po Ukrajine bojovať striedavo s tými, ktorých mu Anglosasovia postavia ako ďalšiu potravu pre delá.

Rumunsko mimo rámca NATO bude poslané do Moldavska a Podnesterska a bude vojna. Poľsko bude vyňaté z rámca NATO a postavené proti Kaliningradu, kde bude musieť bojovať. Provokácie sa môžu týkať Nórska, Švédska a Fínska a samozrejme ruských najlepších priateľov z Pobaltia. Gruzínsko čaká na svoj osud z juhu.

Preto veľká vojna so zlatou miliardou bude pozostávať z lokálnych vojen, kde nebude vojenská potreba použitia jadrových zbraní, ale bude politická potreba toto všetko zastaviť v ranom štádiu.

Pre Rusko nastane čas na demonštráciu odhodlania, ako to urobili Spojené štáty v roku 1945 v Hirošime a Nagasaki, napríklad v Čiernom mori, alebo v Baltskom mori, alebo možno vedľa Anglicka a Spojených štátov?

Karol Jerguš

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *