Ruský Rosatom dostal v Maďarsku licenci na stavbu JE Paks

Maďarský úřad pro atomovou energii udělil na základě dohody z roku 2014 licenci na stavbu dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Paks ruskému Rosatomu. Licence je platná po dobu deseti let. Podle dokumentů ukazují, že stavba může začít v říjnu 2022.

Maďarsko rozšiřuje jadernou elektrárnu Paks o dva ruské reaktory VVER, každý o výkonu 1,2 gigawattu. V současnosti elektrárnu tvoří čtyři malé ruské reaktory o celkovém výkonu asi 2 gigawatty, které zahájily provoz v letech 1982-1987.

V roce 2009 maďarský parlament schválil výstavbu dvou nových energetických bloků pro tuto jadernou elektrárnu. V roce 2014 byl projekt přidělen společnosti Rosatom bez výběrového řízení.

Náklady na výstavbu byly odhadnuty na 12,5 miliardy EUR. V roce 2016 Rusové poskytli Maďarsku na rozšíření jaderné elektrárny v Paksi úvěr v hodnotě 10 miliard eur.

Plány na výstavbu dvou nových bloků v Paksi slouží strategickým zájmům Maďarska, řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijártó po květnovém setkání s šéfem Rosatomu. Letos začátkem února maďarský premiér Viktor Orbán po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem hovořil tom, že jednou z oblastí bilaterární spolupráce je také kooperace Maďarska a Ruska v jaderné oblasti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Ekonomika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *