Budou příští rok jezdit elektrické vlaky? Nikdo jim nechce dodávat elektřinu

Dlouhé roky se jednalo o lukrativní zakázku, o kterou se prali největší hráči na trhu. Letos se ale ze shánění dodavatele elektřiny stala pro Správu železnic noční můra. I když většinou vybírala dodavatele elektřiny už během jara, nyní stále neví, kde bude energie brát. Nikdo o zakázku nemá zájem.

„Zkoušeli jsme nákupy na Českomoravské komoditní burze i na pražské burze a nikdo se nám nepřihlásil. Cena je stále rostoucí a často je větším tématem, zda vůbec bude ta zdrojovost než za kolik“, řekl v pátek na tiskové konferenci generální ředitel firmy Jiří Svoboda. Podle něj přichází v úvahu například kvartální nákup nebo úhrady v cizí měně.

Problémem se podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) zabývá jak jeho resort, tak obecně o cenách energií pro podniky i domácnosti jedná vláda. Ceny bude řešit i mimořádná rada energetických ministrů. Příští týden budou energie jedním z témat pro jednání premiéra Petra Fialy (ODS) a jeho německého protějšku Olafa Scholze.

Správa železnic je přitom se spotřebou 1,31 terawatthodiny největším odběratelem elektřiny v Česku. Od roku 2018 vybírala dodavatele formou aukce. Ve všech kromě jedné byl dodavatelem státem ovládaný ČEZ, ani ten se letos ale nepřihlásil.

Správa železnic doplácí na aktuální vývoj na trhu s energiemi, kdy letí elektřina i plyn strmě nahoru. Jen za poslední měsíc se cena jedné megawatthodiny na burze téměř ztrojnásobila, v pátek stála astronomických 995 eur.

Obchodníci se kvůli obrovské volatilitě cen na trhu velkých zákazníků bojí. Někteří se poučili v době covidu, kdy poklesla poptávka a s ní i cena energií. Zákazníci snížili spotřebu a obchodníkům pak zůstala draze nakoupená energie, kterou prodávali se ztrátou.

Ještě větší roli ale nyní hraje obrovská finanční náročnost nákupů. Například ČEZ měl před měsícem na burzách vázáno přes 130 miliard korun. Tím garantoval, že pokud by nebyl schopný vyrobit už předprodanou elektřinu, má na „účtu“ u burzy dostatek peněz na její nákup za aktuální ceny.

Na to, že mají problém sehnat dodavatele energií, si firmy stěžují od jara. A nemusí jít ani o obřího zákazníka, jako je Správa železnic. Obchodníci jsou jim v drtivé většině ochotní nabídnout jen tzv. spotový produkt. Tedy že pro ně nakupují energie vždy den dopředu nebo ještě ten samý den.

Pro obchodníka je to finančně nejméně náročné a vystavuje se nejmenšímu riziku. Firmy-zákazníci ale platí aktuální extrémně vysoké ceny na trhu.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Ekonomika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *