Britská ministryně zahraničí Liz Trussová: Jsem „připravena“ zahájit jadernou válku

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová prohlásila, že je připravena a ochotná zahájit termonukleární válku, pokud by převzala funkci premiérky, a zdůraznila své jestřábí plány, když nahradí Borise Johnsona. Trussová, která se v úterý objevila na radniční akci v Birminghamu, byla dotázána, zda nařídí „globální zničení“ v případě jaderné patové situace se zahraničním protivníkem.

„Nebudu se vás ptát, jestli byste stiskla tlačítko, řeknete ano, ale tváří v tvář tomuto úkolu by se mi udělalo fyzicky špatně“, řekl moderátor John Pienaar, který se dále zeptal: „Jak byste se cítila při stisknutí tlačítka?“

„Myslím, že je to důležitá povinnost předsedy vlády a jsem připraven to udělat“, odpověděla Trussová a sklidila potlesk publika. Když se Pienaar znovu zeptal, jak by toto rozhodnutí uvnitř sebe „cítila“, jednoduše prohlásila: „Jsem připravena to udělat.“

Během výměny názorů nebyl jmenovitě zmíněn žádný cizí stát, Trussová patří mezi nejbojovnější britské představitele ve svých komentářích o válce na Ukrajině, přičemž vůči Moskvě vydávala neustálý proud nepřátelské rétoriky a podporovala eskalaci prakticky na každém kroku.

Přestože ministryně zahraničí slouží jako nejvyšší diplomat své země, vynaložila malé úsilí na hledání diplomatického řešení konfliktu, místo toho vyzvala k „porážce“ Ruska na bojišti bez ohledu na cenu v ukrajinské krvi.

Premiér Boris Johnson se připravuje na odchod z úřadu poté, co v červenci oznámil svou rezignaci, Trussová nyní soupeří s bývalým ministrem financí Rishi Sunakem o místo premiéra. I když Johnsonův jestřábí postoj k Rusku může být těžké překonat, v posledních měsících několikrát navštívil Kyjev, aby odradil vyjednané urovnání války, zdá se, že jeho nahrazení bude pokračovat v londýnské politice ohledně konfliktu bez ohledu na to, kdo vyhraje.

ZDROJ


Pozn. Naší pravdy:

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová vystoupila na velikonočním banketu s omračujícím projevem, který mnozí srovnávají s Churchillovým projevem 5.3.1946 v amer. Fultonu, který předznamenal začátek studené války mezi SSSR a Západem. Ministryně slovně vyhlásila válku nejen Rusku, ale i Číně. Oproti Churchillově projevu v r. 1946 byl však tento projev o to horší, že byl vysloven požadavek odstranit Rusko z mapy světa.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *