Mgr. Lubomír Man: Z univerzitní Plzně o Václaváku

Do nedělního večerního programu „Události, komentáře“ si moderátorka ČT s dopomocí televizního mostu pozvala vousatého vyučujícího ze Západočeské univerzity, jehož jméno si bohužel, nepamatuji. Na přetřesu byla otázka, do jaké míry byly požadavky, vyslovené řečníky na sobotní protestní manifestaci na Václavském náměstí, oprávněné či neoprávněné.

Dotázaný vousáč odpovídal zhruba takto: Oprávněné požadavky byly ty požadavky, které vycházely z obav lidí ze zvyšujících se cen elektřiny, plynu a ropy, ale neoprávněné a jdoucí až za hranu únosnosti byly požadavky, žádající náš odchod z EU a NATO. A nejen že byly neúnosné, ale byly i naivní a jdoucí proti zájmům naší země a našeho lidu, dodal vousáč, a já už proto, že mi smysl našeho členství v NATO vždy unikal, jsem napjatě čekal, jakými argumenty vousáč tento svůj kategorický názor podepře. A dočkal jsem se:

Vždyť přece žijeme v době, kdy se do NATO chystají vstoupit až dosud neutrální země Švédsko a Finsko. A my, ve stejné době, kdy se toto děje, máme snad z NATO vystupovat?

Ptal se téměř rozhořčeně vousáč, a dával tak najevo, že pro potřebu okamžiku a zřejmě též ve svém svatém zápalu pro věc NATO je ochoten povýšit vlády Finska a Švédska do nadpozemské sféry těles nejen nejspravedlivějších, ale i neomylných, které jednoduše a prostě nedokáží udělat chybu. A to snad i kdyby se o tu chybu snažily.

Od protivládní manifestace na Václavské náměstí nás dělí pouhé dva dny, což je poměrně krátká doba na to vymyslet pro naše setrvání v NATO lepší argument, než jakého jsme se v neděli večer dočkali z univerzitní Plzně. Budeme proto napjatě čekat na argumenty další, snad ještě povedenější.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *