Walt Zlotow: Americké sankce ničí evropskou ekonomiku, nikoli ruskou

S přáteli, jako je Amerika, Evropa nepotřebuje nepřátele

Americké hospodářské sankce proti Rusku po jeho invazi na Ukrajinu z 24. února spektakulárně selhaly. Neměly žádný vliv na snahy Ruska vést, byť zločinnou válku, aby si Rusko tak řešilo své obavy o bezpečnost hranic s NATO a ochranu Rusku nakloněných donbaských Ukrajinců brutálně týraných Západu nakloněnou ukrajinskou vládou.

Přerušením nákupu ruské ropy a zemního plynu si USA a EU uřezávají větev, na které sedí. Evropské průmyslové odvětví je poháněno zemním plynem. Evropa již nyní pociťuje kalamitní nedostatek energie pro provoz hospodářství, pohon vozidel, případně vytápění domácností. Referenční cena plynu již vzrostla o 33 %.

Rusko mezitím nahradilo většinu ztraceného prodeje energie do USA, Kanady a Evropy prodejem ze zbytku světa. Proč? Mimo výše zmíněné většina ze 195 zemí světa bojkotuje bojkot USA, protože buď podporují ruskou válku, nebo zůstávají neutrální. Jsou unaveny snahou USA ovládat svět, včetně rozšiřování NATO až k hranicím Ruska.

Zisky Ruska z prodeje ropy letos vzrostly o 27 % na 20 miliard dolarů měsíčně z loňských 14,6 miliardy dolarů v důsledku prudkého růstu cen plynu způsobeného USA. V reakci na to se USA, Evropa G7 snaží omezit ceny ropy, aby snížily ruské zisky. V reakci na to Rusko přerušilo veškeré dodávky zemního plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Nord Stream I. Snaha USA omezit ruské zisky z ropy může podle analytiků JP Morgan Chase skončit tím, že se cena ropy zvýší ze současných 100 na více než 300 dolarů za barel.

Současné inflační bolesti USA v důsledku naprosto neúspěšných ruských sankcí jsou jen nepatrnou částí těch, které se objevují v Evropě, a s blížící se zimou to bude ještě mnohem horší. Ale až Evropa sklouzne do plné recese, začne omezovat svůj roční dovoz z USA v hodnotě 365 miliard dolarů. Dá se říct „recese v USA, kterou vám přinesla dobře míněná, ale sebedestruktivní politika“?

Tuto zimu budou mít Evropané mnohem větší starosti než recesi. Díky strýčkovi Samovi budou mít největší starost o to, aby nezmrzli.

ZDROJ (překlad Zvědavec)

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *