Ing. Jiří Paroubek: Šejkové se k poddaným chovají sociálněji

Rádi se, jako součást Západu, holedbáme tím, jak je náš demokratický systém pro život obyčejných lidí nejlepší z nejlepších. Platí to ale jen v situaci, kdy tento systém zajistí drtivé většině lidí jejich základní životní potřeby. Jinak řečeno, umožní jim žít život na slušné materiální úrovni a s vysokou mírou osobní svobody.

Mezi základní životní potřeby patří vedle potravin i energie. V arabských feudálních státech patří ropa a plyn pouze úzkému okruhu vládnoucích rodin. Protože mají energetických surovin dostatek a jsou jejich vývozci, dopřávají svým občanům tyto komodity za násobně nižší ceny, nežli za jaké je prodávají dál.

Naše země je velkým výrobcem celkem levné elektrické energie. Občané se na tento stav po generace skládali především svými daněmi. Za ty se stavěly elektrárny, včetně těch jaderných, přehrady s obřími turbínami, robustní přenosová síť, dotují se obřími částkami ze státního rozpočtu obnovitelné zdroje. Tyto dlouhodobé a masivní investice všichni politici zdůvodňovali potřebou být, alespoň co se týče elektřiny, nezávislí.

Vlastníkem ČEZu je většinově náš stát reprezentovaný vládou. ČEZ prodává svým vlastním občanům-vlastníkům a dlouhodobým financiérům svých aktivit, elektřinu za desetinásobky toho, co stojí její výroba. Děje se tak úplně zbytečně prostřednictvím energetické burzy v Lipsku, která vyhání ceny elektřiny vzhůru.

Zjednodušeně řečeno, šejkové se ke svým poddaným chovají mnohem sociálněji, než se chová naše vlastní demokratická vláda ke svým takzvaně svobodným lidem. Náš tolik velebený systém prohrává v přímém přenosu, a pokud se vláda nevzpamatuje a nevzepře se této bezuzdné hamižnosti, pak náš politický systém v konkurenci s jinými prostě prohraje.

Jednoduše proto, že lidé ztratí chuť v takovém zřízení žít. Důsledky si každý může představit sám. Premiér Fiala má demokracie a svobody plná ústa, ale bohužel ve své funkci zatím dělá vše pro to, aby současný systém před lidmi zdiskreditoval a pohřbil. V tom mi připomíná představitele sociální demokracie posledních deseti let. Ti tak vehementně žvanili o důležitosti a nepostradatelnosti této strany, přitom nedělali pro své voliče nic podstatného, až vypadli ze Sněmovny a ztratili jakýkoli vliv. Prostě a jednoduše, přestali vlastní voliče bavit. Stejně tak naše občany může přestat bavit náš současný systém. Jen slepý nevidí, že k tomu právě teď dochází.

Ostatně máme pro to i určitou paralelu z naší historie. První čs. republika skončila díky selhání našich západních spojenců v Mnichově a i díky dopadům Velké hospodářské krize 30. let v očích mnoha občanů jako systém, ke kterému se nechtěli po válce vracet… Proto ty obrovské volební úspěchy komunistů po válce…

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: Ing. Jiří Paroubek: Šejkové se k poddaným chovají sociálněji

  1. admin napsal:

    Paní Margarito, přeji příjemný pátek.

    Za Vaši docela ZÁSADNÍ poznámku Vám obzvláště děkuji. Vždyť je to tak, lidé, obecně vzato, jednají nezřídka překotně, aniž by se řídili radami našich moudrých předků. A jedna z jejich rad přece praví: „Dvakrát měř, jednou řež.“

    Chybovat je lidské, ale opakovat stále dokola stejné chyby je už jen lidská hloupost, kterou lze pozorovat na chování představitelů zemí EU v souvislosti s energetickou a surovinovou kauzou v tomto roce. I když, po pravdě, řeči, že je vše spojeno s akcí Ruska na Ukrajině, neobstojí, protože plynovod Severní proud 2 byl řádně dokončen se vším všudy již koncem loňského srpna, tedy před více než rokem, přesto Německo odmítlo plynovod certifikovat už loni. A nyní? Jsou snahy rozebrat plynovody a ropovody vedoucí z ruské Sibiře na šrot. Co je to? Řezání větve, na které sedím. Jinak řečeno, pro radost Američanů ke zkáze Evropy:

    https://nase-pravda.net/2022-09-08-04/

  2. Margarita napsal:

    Ale zdálo by se, že je to tak jednoduché – zastavit a trochu přemýšlet, než znovu šlápnete na stejné hrábě).

  3. admin napsal:

    Paní Margarito, zdravím Vás.

    No, co dodat. Ve výborném, řekl bych dokonce, revolučním článku bývalého premiéra Jiřího Paroubka, byla vyřčena vysoce závažná slova. Poslední odstavec je toho obzvláštním dokladem:

    Ostatně máme pro to i určitou paralelu z naší historie. První čs. republika skončila díky selhání našich západních spojenců v Mnichově a i díky dopadům Velké hospodářské krize 30. let v očích mnoha občanů jako systém, ke kterému se nechtěli po válce vracet… Proto ty obrovské volební úspěchy komunistů po válce…

    Doplním jen tolik, že dějiny si musí národy zopakovat, protože nejsou schopny z nich si vzít ponaučení. Pokud to tak bude napořád, pak vývoj lidstva bude jednou provždy ukončen. Bohužel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *