Lhostejnost Bruselu k zatčení 72-leté lotyšské europoslankyně

Evropská komise nehodlá vyšetřovat případy porušování práv rusky mluvících obyvatel Lotyšska, sdělila jako odpověď na žádost poslance Evropského parlamentu Mana Pineda. Poslanec upozornil na skutečnost, že lotyšské úřady zatkly europoslankyni Taťánu Ždanok (video) za uctění památky sovětských vojáků osvoboditelů Rigy.

Uvedl k tomu, že lotyšským příslušníkům SS a jejich příznivcům je povoleno pořádat v zemi každoroční přehlídky. Kromě toho, jak poznamenal poslanec, v Lotyšsku existuje černá listina občanů „podporujících Rusko“.

Zatčení 72-leté lotyšské europoslankyně Taťány Ždanok, doktorky fyzikálních a matematických věd.

EK odpověděla, že je na vnitrostátních orgánech, aby se s takovými případy zabývaly, které mohou uplatňovat sankce proti formám sebevyjádření „s cílem ospravedlnit nenávist“. Nebyly ani navrženy žádné konkrétní kroky ohledně Rigy.

Připomeňme, že v srpnu lotyšské úřady nechaly v Parku vítězství pomocí buldozerů zlikvidovat sochy tří vojáků Rudé armády a sochu ženy s názvem Matka-vlast a odstřelit osmdesát metrů vysoký obelisk. Od rozhodnutí o demolici lidé přinášeli do parku květiny. (Pozn. Naší Pravdy: blíže ZDE)

Postup Evropské komise v zásadě není překvapivý, je však ve velkém kontrastu k obavám o dodržování zásad právního státu v jiných zemích unie. Navíc Taťána Ždanok odmítla odsoudit vojenské operace Ruska na východě Ukrajiny a byla mezi 13 europoslanci, kteří hlasovali proti odsuzující rezoluci Evropského parlamentu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *