Ukrajinští diplomaté překreslují fakta

Velvyslanectví Ukrajiny v Polsku použilo v neděli fotografie polských vojáků se zajatými bandity z banderovské Ukrajinské povstalecké armády a ilustrovalo tak přestěhování Ukrajinců v rámci polské bezpečnostní operace „Visla“.

Druhou zářijovou neděli uctíváme památku Ukrajinců násilně deportovaných z jejich domovů na polsko-ukrajinské hranici v letech 1944-1951, napsala ambasáda na Twitteru. Současně velvyslanectví tvrdilo, že někteří z deportovaných skončili v těch jižních a východních oblastech Ukrajiny, které jsou „v současnosti pod dočasnou ruskou okupací nebo na frontě“. Ve skutečnosti byla většina přestěhována do oblastí připojených po 2. světové válce na úkor Německa k Polsku.

Fotografie použitá v textu ukrajinského velvyslanectví pochází ze zdrojů ukrajinského Institutu národní paměti a tvrdí se o ní, že se jedná o deportované osoby. V říjnu 2020 kritizoval tuto mystifikaci předseda Ukrajinského židovského výboru Eduard Dolinský:

Ukrajinský Institut národní paměti představuje fotografii bojovníků UPA zatčených polskou armádou jako fotografii „nucené deportace mírumilovných Ukrajinců“. UPA je vojenské křídlo OUN (Organizace ukrajinských nacionalistů), které organizovalo masové vraždy více než 100 000 etnických Poláků.

Připomeňme, že tito bandité kolaborující s Němci zavraždili v rámci etnických čistek mezi jinými národnostmi i Čechy na Volyni: blíže ZDE

Z jihovýchodního Polska na Znovuzískaná území bylo zejména v období od dubna do konce července 1947 přesídleno přes 140 000 osob. Během transportů zemřelo 27 lidí. Vojenské soudy odsoudily k trestu smrti 175 lidí za příslušnost nebo spolupráci s UPA.

K této informaci připojme, že městská rada v třetím největším ukrajinském městě Dnipro v rámci „dekomunizace, dekolonizace a derusifikace“ rozhodla o přejmenování téměř pěti desítek ulic. Jedna z centrálních ulic města bude nově pojmenována po předválečném teroristovi a válečném zločinci Stěpanu Banderovi. Na Telegramu o přejmenování informoval starosta města Boris Filatov. Rozhodnutí rady musí být ještě potvrzeno zastupitelstvem města 21. září.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *