Ruský plyn do Evropy ne, ale do Číny ano

Ve čtvrtek ministr energetiky Ruské federace Alexandr Novak řekl, že plynovod Síla Sibiře 2 může jako součást ruské energetické strategie nahradit jeho evropský protějšek Nord Stream 2.

Uvedl také, že letos klesne vývoz ruského plynu zhruba o 50 miliónů m3. Dodal však, že Gazprom plánuje „navýšit své dodávky“ do Číny až na úroveň 20 km3 plynu za rok. Výrazně k tomu má přispět propojení pole Kovytka u jezera Bajkal s plynovodem Síla Sibiře.

Ruský ministr již dříve naznačil, že Rusko a Čína mají brzy podepsat smlouvu na dodávku 50 km3 plynu ročně prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře 2. To je prakticky stejný objem, který dosud dodával Gazprom do Evropy plynovodem Nord Stream.

Plynovod Síla Sibiře 2 je projektován od září 2020. Už tehdy bylo deklarováno, že se díky němu do Číny přepraví až 50 km3 plynu ročně. Síla Sibiře 1 dodává plyn z nalezišť Irkutsk a Jakutsko k odběratelům na Dálném východě a do Číny. Trasa aktuálně provozovaného plynovodu prochází Irkutskou oblastí, Jakutskou a Amurskou oblastí, přičemž Mongolsko obchází z východu (tzv. východní trasa). Síla Sibiře 2 by naopak Mongolskem procházela.

Práce na výstavbě ropovodu Síla Sibiře 2 (dříve Altaj) mají začít v roce 2024. Rusko chce, aby nahradil na dobu neurčitou blokovaný plynovod Nord Stream 2. Díky Síle Sibiře 2 by  Rusko dosáhlo větší dodavatelské bezpečnosti. Čína by naopak získala levné palivo pro svou ekonomiku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Ekonomika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *