Mgr. Lubomír Man: Sklenky hore na to, že jsme si spolu se Slováky zachovali zdravý rozum

Dvě ankety provedené v posledních dnech na Slovensku a u nás dávají naději na to, že ani pod zdrcujícím tlakem mainstreamových médií nepřestáváme my, prostí občané obou těchto zemí, využívat k myšlení i nadále spíš horní než spodní části našich těl.

Důkazem čehož se staly dvě ankety, provedené v posledních dnech takřka současně u nás i na Slovensku a týkající se – čeho jiného – než války na Ukrajině (týká se ankety slovenské), a hrozivé energetické situaci před nadcházející zimou (týká se ankety české).

Nejdříve k anketě slovenské, zveřejněné ve slovenském deníku N. Podle ní by těsná většina Slováků uvítala spíše vítězství Ruska než Ukrajiny. Podle slovenského webu Denníku N to ukazují data z průzkumu, který v červenci provedli na vzorku tisíce lidí výzkumníci z agentur MNFORCE, Seesame a Slovenské akademie věd.

Respondenti měli na otázku, komu by ve válce na Ukrajině přáli vítězství, odpovědět na desetibodové škále, přičemž 1 znamenalo „jasné vítězství Ruska“ a 10 „jasné vítězství Ukrajiny“.

Alespoň částečně se tak na stranu vítězství Ruska přiklonilo lehce přes 50 procent respondentů. Pětina všech přispěvatelů pak zvolila právě možnost, že si přejí, aby Rusko zvítězilo jasně.

Přesvědčivé vítězství Ukrajiny si vybrala rovněž asi pětina účastníků průzkumu, k jakékoli formě se pak celkem postavila asi třetina zúčastněných. 18 procent respondentů odpovědělo, že na otázku odpověď nezná.

Asi 16 procent respondentů označilo na škále možnost 5, což teoreticky znamená, že jsou spíše nakloněni tomu, aby Rusko válku vyhrálo, ale částečně se může jednat o lidi, kteří zvolili jakousi střední cestu. K vítězství Ruska se pak nejvíce přiklonila věková kategorie 30-39 let.

Anketu českou zorganizovala agentura Kantar CZ a zabývá se, jak už shora uvedeno – hlavně postojem našich občanů k Rusku vzledem k dodávce energií a konkrétně pak k otázce, kolik lidí by si přálo jednat o cenách energií (plynu i ropy) přímo s Ruskem. Tedy jít maďarskou, Orbánovou cestou. Toto řešení by si přálo 49 % respondentů. Naopak, 43 % respondentů si myslí, že „Česko by se mělo odstřihnout od Ruska i za cenu zdražování nebo šetření.

Zatím je tedy stav 49% k 43% ve prospěch cesty maďarské s tím, že číslo první bude v budoucnu nejspíš stoupat spolu s tím, jak bude klesat teplota v našich bytech.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *