Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda: Že očkovaný může virus přenášet, jsme věděli. Vláda to ale nepouštěla ven

Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. (ODS) zkritizoval předchozí vládu za to, jak s veřejností komunikovala očkování proti covidu. Podle něj se v odborných kruzích již před rokem vědělo, že vakcinovaný jedinec může dál virus přenášet. Tehdejší vláda to ale nepouštěla ven, řekl poslanec v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Od začátku se mělo říkat, že vytvořit komunitní ochranu je u tohoto viru prakticky nemožné a že účinek vakcinace bude klesat. Rovněž říkat, že pacient, který je naočkován, může tu chorobu roznášet. To se vědělo.

Na reakci moderátorky, že tehdejší opozice včetně členů ODS ve vyvracení tohoto stanoviska prakticky nebyla nijak slyšet, odpověděl:

To je mi líto, ale v našich kruzích jsme to slyšeli všichni. Jenom jsme věděli, že to tehdejší vláda nepouští ven.

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný tvrdil, že očkovaný proti covidu se nemůže nakazit, a tím pádem ani nemůže být infekční. Tento výrok rozporovala část odborníků i Blatného předchůdci. Vysvětlení po něm požadoval mimo jiné i Adam Vojtěch.

Blatný na půdě Senátu řekl: „Ten, kdo má ukončenou vakcinaci, tak neonemocní a nikoho dalšího nenakazí.“ Později se ukázalo, že tento odhad byl výrazně mylný.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza C-19. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *