Pohľad Číny na vyostrujúcu sa situáciu na Ukrajine: Konflikt na život a smrť

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ráno v prejave k národu oznámil “čiastočnú mobilizáciu” vojsk. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že občania, ktorí sú v súčasnosti v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí už slúžili v ozbrojených silách, podliehajú odvodu.

Putin vyjadril podporu plánovaným referendám v štyroch regiónoch vrátane Donecka. Zdôraznil, že “na ochranu Ruska a nášho ľudu, samozrejme, použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii”. Pred jedným dňom bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev na Telegrame napísal, že pokusy o vniknutie na ruské územie sú zločinom a Rusko môže použiť “všetky prostriedky sebaobrany”. Západní analytici sa domnievajú, že to zahŕňa aj jadrové zbrane.

Po Putinovi vystúpil aj ruský minister obrany Sergej Šojgu. Povedal, že 300 000 záložníkov bude zmobilizovaných a Rusko má k dispozícii 25 miliónov potenciálnych bojovníkov. Potvrdil tiež, že od februára zahynulo na Ukrajine 5 937 ruských vojakov. V súčasnosti je na Ukrajine 200 000 ruských vojakov, čo je oveľa menej ako počet ukrajinských síl. V dôsledku toho není ruská armáda v poslednom čase v početnej prevahe a čelí pasívnej situácii.

Dve východné oblasti Ukrajiny, ktoré vyhlásili “nezávislosť”, Donecká a Luhanská, ako aj Ruskom ovládaná Chersonská a Záporožská oblasť, v utorok oznámili, že usporiadajú referendá o pripojení k Rusku. Referendá sa budú konať od 23. do 27. septembra. Spojené štáty a Západ sa poponáhľali odsúdiť ich kroky a vyhlásili, že výsledky neuznajú.

Niektorí západní analytici sa domnievajú, že referendá a prijatie štyroch regiónov Ruskom poslúžia Rusku ako legitímny dôvod na eskaláciu vojny. Niektorí analytici dokonca zdôraznili, že to zvyšuje možnosť, že Putin sa dokonca uchýli k jadrovým zbraniam, aby zasiahol ukrajinské jednotky. Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na expertov uviedla, že “anexia” poskytne Putinovi legálnu zámienku, ktorú potrebuje na to, aby mohol pohroziť použitím jadrových zbraní na ochranu ruského územia. Expert tiež povedal, že “buď Ukrajina ustúpi, alebo bude jadrová vojna”.

Ukrajinské ozbrojené sily po nedávnom víťazstve v severovýchodnej Charkovskej oblasti pokračujú v ofenzíve. Uvádza sa, že ukrajinské ozbrojené sily prekročili rieku Oskil a obsadili jej východný breh. Keďže Rusko doteraz nevykonalo plnohodnotnú vojnovú mobilizáciu a na Ukrajine investovalo len obmedzené vojenské zdroje a jednotky, jeho vystúpenie v poslednom čase bolo pasívne. V utorkovej analýze sa uvádza, že v súvislosti s referendom o pripojení Donbasu a ďalších regiónov k Rusku môže Putin oficiálne vyhlásiť eskaláciu “špeciálnej vojenskej operácie” v Donbase na “vojnu” proti Ukrajine. Putin však v stredajšom prejave naďalej používal termín “špeciálna vojenská operácia”, čo potenciálne znamená, že situácia nie je najhoršia.

Ďalší vývoj situácie je však plný pesimizmu. Nepriateľstvo medzi Ruskom a NATO sa v skutočnosti zintenzívnilo. Odhodlanie USA a Západu poraziť Rusko je veľmi pevné. Pre Putina už nie je cesty späť okrem víťazstva. Inými slovami, tento konflikt sa stal konfliktom na život a na smrť. Preto ani Rusko, ani NATO nemôžu toho druhého zastrašiť alebo premôcť. Takýto stret vôle s veľkou pravdepodobnosťou dosiahne hraničný bod a v tomto bode je možné použiť všetky dostupné prostriedky na víťazstvo vlastnej strany.

Krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine niektorí západní analytici varovali, aby Putina a Rusko netlačili do slepej uličky, pretože Rusko je jadrová mocnosť. Tento názor môže byť v západnej politike nepopulárny, ale odráža istý druh racionality. Len si predstavte, že keď Putin a ruskí vojaci veria, že prehra vo vojne môže viesť k pádu vlády a čistkám na nich, v ktorých im nemožno zaručiť život; keď ruskí ľudia veria, že porážka vo vojne by znamenala, že ich krajina sa opäť rozpadne a okolo nového režimu bude séria bojov, budú brať vojnu na Ukrajine ako novú “veľkú vlasteneckú vojnu”, aby ju vybojovali do konca.

Ukrajinské ozbrojené sily vybavené Západom zosilneli, ale ich protiofenzíva neznamená, že môžu zmeniť výsledok vojny. Keď sa vojna zmení na boj na život a na smrť, ak chce Západ dosiahnuť konečné víťazstvo, musí prekonať sebadôveru a silu, ktorú Rusku dodali jadrové zbrane.

Z hľadiska morálky a skutočných záujmov ľudstva by rusko-ukrajinský konflikt nepochybne nemal v žiadnom prípade prerásť do jadrovej vojny. To by otvorilo Pandorinu skrinku a nevyhnutne by viedlo k sérii nepredstaviteľných následkov.

Napriek tomu sa žiadny z ruských lídrov výslovne nevyjadril, že by použil jadrové zbrane. Putin povedal: “Keď bude ohrozená územná celistvosť našej krajiny, určite použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii.” To sa interpretovalo ako pripravenosť Ruska použiť jadrové zbrane, ak by sa vojna vystupňovala.

Situáciu na Ukrajine je potrebné zabrzdiť v čase, keď je rozsah vojny ešte zvládnuteľný. Je potrebné prímerie a rokovania, a nie neustále sa zvyšujúce zrážky medzi Ruskom a NATO. Nezabúdajte, prosím, že vo vojenskom konflikte medzi jadrovými mocnosťami nebude absolútny víťaz ani porazený. Ten, kto sa pokúsi úplne premôcť druhú stranu, musí byť blázon.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *