Marek Řezanka: Zavádějící přirovnání

Prý je to stejné jako za Hitlera:
Rakousko zabral, české pohraničí.
Donbas a Luhansk území jsou, která
občanská válka po osm let ničí.

To by měl přiznat každý, kdo dnes křičí,
že referenda tam se málo liší
od plebiscitu Němců k Třetí říši.
Zde velké „ale“ do nebe se tyčí:
To Němci chtěli hubit nás jak myši.
Pro to se mi to přirovnání příčí.

Habartov poznal podpis Lucifera.
Kdo vraždy českých četníků dnes líčí?
Vraždili Němci – temná je to éra.
Na Donbase dnes jděte za rodiči,
beznaděj s nimi dlouhodobá cvičí.
Jejich žal jen tak něco neutiší:
O děti přišli – aniž Západ slyší,
kdo že je vraždil. Prapor Azov syčí.
Fašisté myslí, že jsou rasou vyšší:
Pro to se mi to přirovnání příčí.

Mnichov byl vskutku kapitola šerá:
Západ ho uznal – tato zrada sklíčí.
Z té zrady nic než zločin nevyvěrá.
Do dohod z Minsku Západ šťouchal tyčí.
Tady šlo o mír: Vichr války fičí.
Osm let Rusko nechá plnit číši.
Západ mír nechtěl – z něho zloba čiší.
Stupňoval nátlak – propaganda kvičí.
Spojené státy krví rády píší:
Pro to se mi to přirovnání příčí.

Systém chce šašky. Světce nepovýší.
Kapitál byl tu v jakékoli výši.
Adolf to věděl, když spěl k Peklu s klíči.
Lže se dnes velmi – k míru nepospíší.
Pro to se mi to přirovnání příčí.


Nejtragičtější na konfliktu na Ukrajině je z mého hlediska okolnost, že se jeho eskalaci dalo zabránit prosazením, když ne první minské dohody, tak té druhé, z 12.2.2015. Její součástí měla být ústavní reforma a některým regionům Luhanska a Doněcka se mělo dostat zvláštního postavení.

Pozn. Naší Pravdy:

Ruský prezident Putin by měl pochopit zásadní věc: tím, že v květnu 2014 před více než 8 lety odmítl uznat samostatnost Donbasu, tedy vyčlenění z Ukrajiny na základě tehdejšího referenda, učinil naprosto kardinální historickou chybu, kterou nedávným referendem již napravit nelze.

Je nutno si přiznat, že Západ, tedy hlavně mocenská klika v USA, neměly zájem na prosazení těchto dohod. Toto je klíčový bod v polemice s těmi, kdo přirovnávají postup ruského prezidenta V. Putina k Hitlerovi a staví Minské dohody na roveň ostudnému diktátu z Mnichova.

Pozn. Naší Pravdy:

Když už ruský prezident Putin se rozhodl připojit Donbas k Rusku, neměl tak učinit ve výroční den podpisu Mnichovského diktátu. Bohužel, paralela s Mnichovem se tak nabízí, i když podmínky anexe Donbasu jsou jiné, avšak podpis v den 84. výročí podpisu Mnichovské zrady vyznívá tak trochu jako provokace.

Jsou zde zásadní rozdíly. Hitler své požadavky záměrně stupňoval s tím, že vedl politiku nesplnitelných nároků. Vladimir Putin se naopak se Západem snažil několik let trpělivě jednat. Na rozdíl od konference v Mnichově, kde Západ Hitlerovi odkýval vše, Minské dohody shodil ze stolu zejména Západ. Lidé na východě Ukrajiny nadále umírali ve zbytečné a vysilující občanské válce. Jak dlouho by jí Západ přihlížel? Až by se přetavila ve válku proti Rusku? Jeví se to tak.

Nepřijatelné by mělo být srovnání německých plebiscitů s těmi na Východě Ukrajiny. Z prostého důvodu: Češi ve třicátých letech nevedli proti Němcům na území Československa válku, na rozdíl od počínání Ukrajiny na Donbase proti tamnímu obyvatelstvu.

Připomeňme si například bitvu o Habartov, kdy nacističtí Němci povraždili české četníky. Je zřejmé, že podstata dění v československém pohraničí ve třicátých letech dvacátého století, a na východě Ukrajiny v současnosti, je zcela jiná. Československo bylo rozbíjeno zevnitř příznivci nacismu. Východ Ukrajiny se brání nedemokratickým režimům na Ukrajině vzešlým z puče v roce 2014.

„Kvůli flagrantnímu porušování mezinárodního práva a ilegální anexi území Ukrajiny jsem rozhodl o předvolání ruského velvyslance na Ministerstvo zahraničí ČR. Prostřednictvím našeho náměstka Jaroslava Kurfürsta jsme dali ruské straně jasně najevo, že zločinnou agresi a sprostou krádež území nebudeme tolerovat“, uvedl český ministr zahraničí, který je znám svou činností ve prospěch potomků příznivců K. Henleina a protičeské politiky. Právě on výrazně podporuje myšlenku, aby „sudetoněmecký“ sněm probíhal na území České republiky. Škoda, že pan ministr nebojuje s vervou, s jakou se ozval proti referendům v občanskou válkou zkoušených regionech, proti naprosto nehorázným požadavkům zájmového sudetoněmeckého spolku. Místo toho v červnu 2019 prohlásil:

Přivítat bývalé obyvatele a jejich potomky v jejich původním domově je krásné gesto. Dá se očekávat, že jak čertíci z krabičky vyskočí různí pseudonárodovci. Jejich nenávistí a poštváváním by se ale organizátoři ani český stát neměli nechat zastrašit.

Takže na jednu stranu tento politik s toliko bakalářským titulem volá po revizi výsledků druhé světové války – a jedním dechem neuznává výsledky referend, v nichž drtivá většina lidí dala najevo, že chce konec válečného utrpení?

Žijeme v divném světě, v němž je pud přežití odsunut stranou, ale nikoli z důvodů humanitárních, ale ryze imperialistických. Otázkou je, jestli jsme schopni se vzbouřit dříve, než bude apokalyptický scénář našeho nebytí naplněn.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *