Marek Řezanka: Trpaslíci udolali obra

V daleké zemi nezní polemika:
Vládne tam obr, který láme skály.
Skřet-sluha jemu poklad odemyká.
Skřítci si přijdou neskutečně malí.

Většina v službách obra šutry valí.
Jednou však bude situace jiná.
Na něco obr totiž zapomíná:
Na případ, kdy mu nepomohou svaly.
Malí se spojí, když je doba stinná:
Tak trpaslíci obra udolali.

Zněl jeden názor – žádná poetika.
Trpaslíci se obra zkrátka báli.
Část z nich si s obrem rozumí a tyká:
Rozdal jim funkce, zaplatil jim bály,
aby ty další skřítky odrbali.
Když byly všude chudoba a špína,
přibyly hlavy těch, jež obr stíná,
tehdy se skřítci k činům odhodlali.
Semkli se proti zvůli zlého Džina:
Tak trpaslíci obra udolali.

Slábla a slábla s obrem družná klika,
ostatní proti němu náhle stáli.
„Náš hlas má cenu“ – stále víc jich říká.
„Povstaňme všichni, než obr zem spálí.“
Tak vznikl odpor velmi vytrvalý.
„Koukněte, zem je jedna rozvalina,
tím vším je hlavně vláda obra vinna.“
Najednou si ti malí pomáhali.
Bylo jich mnohem víc než polovina:
Tak trpaslíci obra udolali.

Odpor se vzedmul – vláda pohasíná.
Bortí se obr – pohltí ho hlína.
Rychle se vrátí zboží na regály.
Ano, zas je to jejich domovina:
Tak trpaslíci obra udolali.


Dne 8.10.2022 proběhla Demonstrace proti chudobě v režii odborů. V ní padly výzvy k zastavení poklesu reálných mezd či k prosazení cenové regulace. Markéta Pekarová Adamová, která lidem v nouzi doporučila svetr navíc, se nechala slyšet, že „…lidé už nemají důvod k tomu, chodit do ulic“. Zjevně narážela na relativně nízkou účast demonstrantů.

Jak již to tak v případě výše zmíněné političky bývá, neplete svetr, ale fakta. Lidé mají kvůli způsobu vlády kabinetu Petra Fialy celou řadu důvodů demonstrovat. Jenže potřebují někoho, komu mohou věřit, a kdo nebude vést vznešené řeči, ale bude v jejich zájmu jednat.

Kdyby paní Pekarová Adamová byla schopna analýzy, musela by dojít k závěru, že lidé nepodporují odpor kosmetický, salónní. Nechtějí zpět ČSSD s Hamáčkem a Maláčovou, natož s Petříčkem na resortu zahraničí. A dokonce ani nechtějí podporovat Josefa Středulu v saku, který má blízko k landsmanům a organizaci Aspen Institut Central Europe – a za jehož působení došlo k prodeji hlavní budovy odborářských svazů v Praze. Jejich symbolu. Nepřejí si někoho, kdo je podobně systémový jako stávající vláda.

Je příznačné, že na odborářské konferenci nikdo neodsoudil proválečné aktivity Fialova kabinetu. Nepadl požadavek, aby vláda usilovala o okamžité zastavení bojů na Ukrajině a mírová jednání. Tanků se nenajíme, stíhačkami si nezatopíme.

Potřebujeme zastavit krach průmyslových podniků. K čemu nám je požadavek zvyšování platů, když zde může dojít k masovému propouštění, neboť mnoho firem nebude schopno platit za energie?

Je třeba si přiznat, že odborová demonstrace byla bezzubá. Byla prosáklá myšlenkami Green dealu, který hájí vládní Piráti, a petříčkovskou zahraničně politickou orientací (takový rozdíl od stávajícího ministra zahraničí to není). Parafrází na Jaroslava Haška se jednalo o demonstraci mírného pokroku v mezích zákona. Vládě neuškodila, frustrovaným občanům nijak nepomohla.

Paní Pekarová Adamová se mýlí: Lidé mají důvody demonstrovat. Mají jich více než kdykoli doposud – od ochrany svobody slova před Rakušanovými totalitními metodami po zabránění totálnímu kolapsu v naší společnosti (toto bohužel odbory ve svých požadavcích vůbec neakcentují). Jen potřebují někoho, kdo tyto problémy pojmenuje – a kdo bude usilovat o jejich urychlené řešení.

 Trpaslíci mohou udolat obra – ale musí být jednotní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *