Erik Best: Síkela, pokorný a česká deindustrializace

Český průmysl čelí největšímu hromadnému ohrožení od pádu komunismu a RVHP v letech 1989-1991, a možná i od druhé světové války. Podnikům všech velikostí, odvětví a finančních možností hrozí krach kvůli vysokým energetickým nákladům.

Důvodů je celá řada, ale my se dnes zaměříme na energetickou politiku na úrovni české vlády. Proč ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) projevuje tak malý zájem o záchranu českého průmyslu a kdo mu v tomto ohledu radí?

Síkela má tři oficiální poradce a tím, kdo na veřejnosti mluví o energetických otázkách nejčastěji, je Tomáš Prouza. Prouza má na starosti rozmanité portfolio. Je koordinátorem českého předsednictví v Radě EU na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR (dále jen MPO), předsedou Expertní skupiny MPO pro snižování administrativní zátěže podnikatelů, členem monitorovacího výboru operačních programů při MPO, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, viceprezidentem evropské asociace pro velkoobchod a maloobchod EuroCommerce, viceprezidentem Hospodářské komory ČR a členem arbitrážní komise Rady pro reklamu.

Právě v této poslední pozici se oficiálně kříží Prouzovy cesty s těmi právníka Radka Pokorného, který byl v tisku označen za Síkelova neoficiálního šéfporadce. Prouza byl v letech 2004-2006 náměstkem ministra financí Bohuslava Sobotky, jež se později stal premiérem, kterému sloužil Pokorný coby jeho externí mozek, jak uvedl jeden z pozdějších Sobotkových ministrů Jan Mládek z ČSSD. Poté, co se Sobotka stal předsedou vlády, nastoupil k němu Prouza jako státní tajemník pro evropské záležitosti.

Když chtěl Sobotka v roce 2015 nahradit Mládka ve funkci ministra průmyslu Prouzou (ale zarazil ho prezident Miloš Zeman), tehdejší ministr financí Andrej Babiš prohlásil, že „celá Praha“ ví, že se tam Prouzu snaží dosadit jistá marketingová agentura, čímž měl možná na mysli Bison & Rose. Ta Babiše zažalovala za jeho výrok, že Sobotku ovlivňují přes lobbistickou agenturu Bison & Rose oligarchové, ale soud v březnu 2020 Babiše očistil.

Po nástupu vlády Petra Fialy v prosinci loňského roku MF Dnes informovala, že se spekuluje o návratu „oranžové party“ z ČSSD. Podle deníku se Pokorný z minulosti dobře znal s některými lídry STAN, včetně Síkely. Spoluzakladatel Bison & Rose Miloš Růžička sice z této PR agentury oficiálně odešel, ale podle médií udržoval úzký kontakt se svým univerzitním profesorem Petrem Fialou a v některých věcech mu radil. Tato role poradce se stala oficiální na začátku letošního roku.

Pokorný, Prouza a Růžička udržují veřejnou debatu na Twitteru, kde je z analýzy možné vyčíst, že Prouza aktivně reaguje na tweety ostatních dvou. Prouza má coby oficiální Síkelův poradce k ministrovi přístup, ale Babiš a další tvrdí, že k tomu, aby si někdo mohl se Síkelou domluvit schůzku, musí jít přes Pokorného. Pokorný říká, že je to lež.

O tom, jak Pokorný funguje, píše Nadační fond proti korupci ve zprávě z roku 2018 nazvané Jánabráchismus v České republice aneb mocenské sítě v letech 2010-2017: „Radek Pokorný od konce 90. let stál na straně soukromých zájmů, přitom se však dobře znal s lidmi z druhé strany – s těmi, kteří měli hájit veřejný zájem. A kteří rozhodovali či spolurozhodovali ve věcech, ve kterých Pokorný pracoval pro protistranu.“

Tři bývalí vládní politici (bývalý premiér Jiří Paroubek, bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a bývalý ministr dopravy Dan Ťok) u soudu potvrdili, že Pokorný měl vliv na Sobotku a na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje. Soud dospěl k závěru, že Pokorný využití svého vlivu na Rafaje nepřímo nabízel.

Naše zkušenost je taková, že lidé si začnou všímat temných stránek českého byznysu a politiky až ve chvíli, kdy se jich přímo dotýkají. Když jsme o Pokorném a Síkelovi psali v březnu poprvé, příliš velkou odezvu jsme nezaznamenali. Nyní je situace jiná. V souvislosti s energetickou krizí a pokročilou fází deindustrializace není ušetřen téměř nikdo. Dokonce i Škoda Auto, která si od české vlády téměř vždy dokázala vymoci cokoli, co chtěla, je nyní kvůli Síkelově energetické politice zoufalá.

Výše uvedené informace vzbuzují vážné obavy, co se týče role a záměrů Radka Pokorného ve vztahu k české energetické politice. Někteří lidé z byznysu z toho mohou mít prospěch, ale existuje jen málo důkazů o tom, že by Síkelovy kroky přinášely prospěch českému podnikatelskému prostředí nebo společnosti jako celku. Tato analýza slouží k tomu, aby vysvětlila vzájemné vztahy a upozornila zúčastněné,  že v sázce je nyní mnohem víc než dřív. Každý, na koho padne podezření, že se mu od Síkely dostává zvláštního zacházení, bude mít co vysvětlovat.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Ekonomika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *