Marek Řezanka: Králův rozkaz

Král kázal lidu, ať se zbaví dříví.
Před zimou každý uplést musí svetry.
Kdo by chtěl topit – zjev je odpudivý.
Vydány byly přesné parametry.

Proč tolik stromů pod sekyrou klesá?
Král potkal starce – ptal se, co si cení:
„Nejvíc si cením“, stařec hlesl, „lesa.“
Královna s králem byli rozlíceni.

„Kdejaký mamlas dřeva si víc váží“,
panovník soptil – „nežli svého krále.
Já dřevo spálím“ – křičel, jak byl v ráži.
„Bez lesů to tu bude dokonalé.“

Vyhlásil válku jakýmkoli stromům:
Padají lípy, duby, smrky, vrby.
Ač kdekdo tuší, že král nemá rozum,
ze strachu každý svoje záda hrbí.

Kdo by jen cekl k tomu, jak se kácí,
stal by se štvancem, kterého psi ženou.
Zesměšněn byl by – hned by ztratil práci:
Budoucnost měl by značně rozklíženou.

Zmizely lesy – ptáček nezazpívá.
Voda se valí – zaplavuje pole.
Zůstal jen úhor, kde byla zem živá,
svahy se drolí – neskutečně holé.

Lidé se bouří – hněv se ještě vznítí,
jakmile voda stavení jim bere.
Do ulic vyšli, že to není k žití,
zvlášť, je-li jídlo jenom pro některé.

Král je již svržen – kdekdo stromy sází,
na svazích les se opět zazelená.
Lidé tak zase mohou dýchat v mlází:
Vládnou si sami – v tom je hlavní změna.


Kdykoli ruské vedení mluví o „červených liniích“, v českém mainstreamu se ozve pubertální ryk nabádající k jejich porušování. Všem těmto novinářům bych doporučil zpracovat domácí úkol na téma: Co by se dělo, kdyby se porušovaly červené linie politických a ekonomických špiček USA?

Nezaznamenal jsem, že by manistream protestoval, když Joe Biden vyhrožuje tomu či onomu státu sankcemi v případě, že nebude po jeho. Přitom takových příkladů máme jen v poslední době hned několik. Přibližme si je:

„Pokud ruské jednotky a tanky překročí hranice s Ukrajinou, bude to znamenat konec plynovodu Nord Stream 2. Skoncujeme s ním.“ (Biden se v únoru 2022 nechal slyšet, že USA dohlédnou na to, aby projekt Nord Stream 2 spuštěn nebyl. Když byl tázán, jak toho docílí, odpověděl: „Slibuji vám, že to zvládneme“.

I kdybychom měli k terorismu sáhnout, skoro se chce dodat.

„To, co s Ruskem udělali, bude mít své následky.“ (Biden hrozí Saúdské Arábii kvůli jejímu svobodnému rozhodnutí, že sníží produkci ropy).

„Prezident Biden bude dnes jednat s prezidentem (ČLR) Si Ťin-pchingem a dá mu jasně najevo, že Čína ponese odpovědnost za jakoukoli podporu ruské agrese“, oznámil novinářům v březnu 2022 americký ministr zahraničí Antony Blinken.

USA smějí svrhávat sobě nepohodlné režimy po celém světě, smějí ovlivňovat volby v různých zemích – a smějí bombardovat klidně i nemocnice, aniž to kohokoli vzruší? Připomeňme si zde několik (z mnoha) odporných válečných zločinů, které byly mainstreamem prezentovány jako „politováníhodné omyly sloužící správnému cíli“:

  • Duben 1999: Organizace NATO (Operace Spojenecká síla) podnikla nálet na vlak převážející civilisty v Grdelické soutěsce. Útok si vyžádal 13 mrtvých a 16 zraněných.
  • Říjen 2015: Organizace NATO bombardovala traumacentrum nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu (19 mrtvých včetně tří dětí, desítky raněných).
  • Březen 2019: Bombardování Baghúzu armádou USA v Sýrii si vyžádalo kolem osmdesáti obětí na životech.

Nyní se dozvídáme, jak je nepřijatelné a zhoubné ruské bombardování ukrajinských měst – a že je údajně zaměřeno na civilní cíle. K 10. říjnu bylo hlášeno 14 civilních obětí. Každého zbytečně utraceného života je třeba litovat. Současně bychom ale měli vnímat kontext. Proč máme přejít Grdelickou soutěsku mávnutím ruky, že to zkrátka byl „omyl“, a na Ukrajině se tvářit, že jde o něco diametrálně horšího? Pokud by Rusko skutečně chtělo zasahovat civilní cíle – školy, nemocnice, obchodní domy atp., oběti by se nutně počítaly na stovky a tisíce denně. Je tomu snad tak?

Pomyslný „králův rozkaz“ však zní jasně: Co bylo, bylo, to je historie. Jediný zloduch na světě je Rusko. Na to, co se dělo před lety, zapomeňte.

A na těchto základech se máme vzdát svého průmyslu, svého zaměstnání – a nechat se nahnat do jaderného konfliktu? Ptejme se, kvůli čemu a pro koho? Jedno je jisté: Kvůli demokracii ani pro zachování humanismu to nebude.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *