Až 40 % lidí na Ukrajině přišlo kvůli válce o práci

Odborníci předpovídají, že žalostná situace na trhu práce zůstane až do začátku poválečného oživení. V současné době pracuje a pobírá plnou mzdu méně než 23 % obyvatel země. Tyto neuspokojivé závěry jsou obsaženy v tiskové zprávě personálního portálu grc.ua, kterou má Ukrinform k dispozici.

A přestože se podle personálních agentur situace postupně zlepšuje, počet volných pracovních míst stále zdaleka nedosahuje předválečné úrovně a výše navrhovaných výdělků je až na výjimky mnohem nižší.

Čtvrtletní zpráva NBU (Národní banka Ukrajiny) o inflaci uvádí, že od července se nezaměstnanost na Ukrajině zvýšila na 35 %. To je téměř čtyřikrát více než v mírovém roce 2021 (9,8 %). To znamená, že i podle hrubých odhadů přišlo o zdroj příjmů nejméně 5-6 miliónů lidí. Důvody jsou všem známé. A i když vezmeme v úvahu, že někteří z těchto Ukrajinců odešli na frontu a někteří opustili zemi, situace je více než alarmující.

Podle prognóz regulátora se v příštím roce pravděpodobně výrazně nezlepší. NBÚ se domnívá, že v roce 2023 se míra nezaměstnanosti sníží na 27 % a až v roce 2024 na 18 %. I když v odborné komunitě se objevují poněkud optimističtější prognózy: vzhledem k potřebám rychlé poválečné obnovy země se počet volných pracovních míst dramaticky zvýší. Musíme si však uvědomit, že ne každý se v tomto procesu najde, seznam požadovaných profesí je omezený.

VRÁTÍ SE UKRAJINĚ PRACOVNÍ SÍLA?

Podle OSN opustilo od začátku války Ukrajinu téměř 7 miliónů lidí, asi 4 milióny Ukrajinců se přihlásily k dočasnému pobytu v zemích EU. A přestože se někteří občané od té doby vrátili domů, odborníci stále odhadují tyto dočasné ztráty pracovních zdrojů na nejméně 5 miliónů lidí.

Země by měla být připravena na to, že část z těchto 5 miliónů se bohužel nevrátí. Především jde o rodiny z dočasně okupovaných a zničených frontových území, které přišly o majetek a práci. Lidé se začali učit jazyky hostitelských zemí, jejich děti tam začaly chodit do školy. V důsledku toho se může stát, že statisíce Ukrajinců zůstanou po válce v zahraničí. A pak, pokud ne hned, tak za několik let, může Ukrajina čelit nikoliv problému nezaměstnanosti, ale opačnému jevu – nedostatku pracovních sil.

Podle analytiků by vláda měla již nyní přemýšlet o strategii poválečného návratu Ukrajinců do vlasti a také o budoucím přilákání zahraniční pracovní síly.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *