Íránský prezident říká, že je nemožné zastavit výstavbu multipolárního světa

Budování multipolárního světa nelze zastavit. Oznámil to v úterý 25. října íránský prezident Ibrahim Raisi na Valném shromáždění Organizace asijských a tichomořských zpravodajských agentur (OANA), které se konalo v Teheránu.

„Výstavbu multipolárního světa nelze zastavit. Mimo západní svět je již mnoho center moci“, odpověděl na otázku RIA Novosti. Íránský vůdce zdůraznil, že Teherán to s rozvojem vztahů s Moskvou myslí vážně a Šanghajskou organizaci spolupráce (SCO) považuje za jedno z center moci. Také podle Raisiho začaly Spojené státy používat jiné metody, včetně informačního terorismu, protože si uvědomily nesmyslnost sankcí. Prezident Íránu poznamenal, že zejména Washington zinscenoval nepokoje v Íránu, ale přepočítal se.

Novinář čínského listu Global Times He Zhigao 19. října poukázal na touhu Spojených států posílit hegemonii prostřednictvím situace kolem Ukrajiny. Spojené státy se podle novináře snaží vytvořit podmínky pro to, aby se na ně soustředilo světové společenství a aby se zvýšila hegemonie Spojených států. 

Předtím, 9. října, předpověděl Global Times konec americké hegemonie. Publikace vyjádřila názor, že na pozadí zhoršující se energetické krize v evropských zemích by střet zájmů mezi USA a EU mohl vést k pádu globální americké hegemonie.

29. září ruský prezident Vladimir Putin řekl, že v současnosti svět prochází obtížným procesem formování spravedlivějšího světového řádu, unipolární hegemonie se hroutí a svět směřuje k multipolaritě. Ruský vůdce také poznamenal, že tento pohyb směrem k multipolárnímu světu je hlavním strategickým vektorem světové politiky. Na konci srpna Putin také řekl, že unipolární model světa přežil sám sebe. Nahrazuje ho nový světový řád založený na uznání suverénní cesty každého národa.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *