Ing. Jiří Paroubek vystoupil na protivládní demonstraci na Václavském náměstí

Na Václavském náměstí se dnes opět sešlo několik desítek tisíc lidí protestujících proti současné vládě Petra Fialy a požadujících její demisi. Jako jeden z prvních vystoupil se shrnujícím politickým projevem bývalý premiér za sociální demokracii Jiří Paroubek.

Přinášíme teze jeho vystoupení, které bylo několikrát účastníky přerušeno vyjadřováním souhlasu s Paroubkem vysloveným hodnocením. Václavským náměstím prošly v posledních více než sto letech všechny významné historické události.

Máme jistě každý v paměti snímky z dokumentárních filmů z 28. října 1918, kdy Češi a na Václavském náměstí se jich sešly desítky tisíc, rozbíjeli symboly bývalé monarchie a oslavovali vznik Československé republiky. Její vznik před 104 lety si dnes připomínáme.

Jsem rád, že mě organizátoři této demonstrace pozvali a jsem rád, že jsem, podle slov Petra Fialy, Pekarové, Rakušana a dalších výtečníků, našel na hlavním pražském náměstí hlouček zaprodanců, ztroskotanců a ruských trollů, jak se roztomile tito představitelé vládní moci o vás, o nás vyjadřují.

Jsem dnes ale raději ztroskotancem spolu s vámi, než abych byl v jednom houfu s touto zpupnou a arogantní vládou, která pije víno a lidem ordinuje redukční dietu.

Jedna výtečnice, předsedkyně koaliční pidistrany, nám radí, že si máme vzít doma v zimě dva svetry, jiní zase radí, že máme méně jíst, nejlépe pak sedět doma při svíčkách a jiné nehoráznosti.

Na druhé straně si premiér, ministři, poslanci, senátoři a další představitelé státní moci od nového roku přidávají desítky tisíc měsíčně. Přitom výplaty a úspory lidí u nás likviduje pádící inflace. Naše vrchnost, naše vysokoblahorodí, si jí ale královsky na svých platech dorovnají. A u nás ostatních počítají, že si všichni utáhneme opasky.

Byl jsem jeden z vás, kdo tady na Václavském náměstí před 33 lety stál a zvonil klíči. Věřil jsem ve změnu. Že budeme žít svobodně, v prosperující a nezávislé zemi.

Dnes se ale často nemohu ubránit dojmu, že jsme se nějak vrátili v čase. Česká televize už zase lže. Lidé se bojí svobodně říkat své názory, které jsou v rozporu s oficiálními představami současné vlády.

Díky pádící inflaci se naše životní úroveň propadá a stát chudne. Obávám se ale, že jsme teprve na počátku velké krize. Můžeme se všichni oprávněně strachovat, že nebude plyn. Obávám se, že díky hazardérské energetické politice Fialovy vlády a Bruselu tak zkrachují stovky českých firem. A na dlažbě se rázem ocitnou statisíce lidí.

Před rokem byla inflace touto dobou někde mezi 4-6 %. Nebylo to málo, ale podle činitelů dnešní vlády, to byla Babišova drahota. Ale jak hodnotit dnešní inflaci, která je násobně vyšší? Oficiálně 18 %. Ale u těch opravdu podstatných položek potravin, energií, pohonných hmot, nájemného to je střízlivě někde mezi 20-25 %. Téměř dvě pětiny domácností vyžijí se svými příjmy z měsíce na měsíc bez jakýchkoliv úspor.

A vláda nedělá nic. Naopak. Ministryně obrany jede s velkou pompou do Washingtonu, aby objednala za desítky miliard (mluví se až o 80 miliardách) 24 amerických stíhaček F-35. Přitom těch dosavadních 14 švédských Grippenů hladce postačí, aby přelétly za 6 minut území celé naší republiky a ještě byly schopny hlídat Slovensko a Pobaltí. A nejde jen o americké stihačky. Vláda chce koupit také zhruba za 20 miliard německé tanky Leopard. Sní o téměř dvou stech obrněných transportérech. Ještě ve vládním výčtu nákupů chybí ponorky do Vltavy.

A samozřejmě, pokud budeme vydávat stále vyšší náklady rozpočtu na nákup drahých zbraní, nebude dost peněz na zdravotnictví, školství, výzkum, sport, nové silnice a dálnice a jejich opravy ad. Prostě musíme si vybrat.

Klíčem k odstranění drahoty je ukončení války na Ukrajině. Vláda v tom nic nedělá, a jsme přitom předsednickou zemí evropské unie, vůbec nic, ještě přilévá olej do ohně. Nehájí národní zájem. hájí zájmy některých našich zahraničních přátel, které ovšem nejsou vždy totožné s našimi zájmy. A proto musíme této protinárodní, protilidové, zpupné, arogantní vládě vzkázat: My si to líbit nenecháme! Nejsme ovce. Jděte pryč.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *