Sociologický průzkum: každý sedmý Rus nemá peníze na zimní oblečení

Každý sedmý obyvatel Ruska nemá prostředky na nákup zimního oblečení, ukázal průzkum provedený bankou „Home Credit“. 14 % jeho účastníků uvedlo, že si plánují vzít úvěr na zaplacení nákupu bundy, kabátu, bundy s izolací.

Pro Rusko, z velké části severní zemi, kde zima trvá téměř půl roku, je to sociální katastrofa, říkají odborníci. Chudoba Rusů se zhoršuje. Banky stále více a více tlačí obyvatelstvo do úvěrového otroctví, z něhož mnozí nejsou schopni se dostat ven.

Průměrná částka, kterou jsou Rusové ochotni utratit za nákup teplého oblečení, byla 8960 rublů. V tomto případě jsou muži ochotni utratit 10 041 rublů a ženy – 8150 rublů. Nejvíce na nákup oblečení jsou ochotni utrácet obyvatelé velkých měst. Například v Moskvě je průměrná plánovaná částka 11 372 rublů a v malých městech s populací 100-250 tisíc lidí – 6334 rublů.

Mezi těmi, kteří plánují půjčit si peníze na nákup zimního oblečení, drtivá většina hodlá využít kreditní karty (57 %). Podle „Equifax“, na začátku podzimu dle kreditních karet dluhy ruských spotřebitelů poprvé v historii překročily 1.5 biliónu rublů. Přitom v září banky vydaly 1.26 miliónu nových karet – o 140 tisíc více než ve stejném měsíci loni.

Dalších 25 % respondentů, kteří budou potřebovat půjčky na zimní oblečení, hodlá využít splátkové karty a 21 % – splátkové programy, které jsou vydávány přímo v obchodě. Dalších 13 % uvedlo, že plánuje vzít si POS úvěr (krátkodobá půjčka s výsokým úrokem), a 9 % – hotovostní úvěr v bance. Nakonec se 6 % nepodařilo určit typ možného úvěru.

Podle ruské Centrobanky, od začátku roku banky poskytly Rusům pouze 53 miliard rublů nových spotřebitelských úvěrů. V březnu, dubnu a květnu banky prudce snížily vydávání nových úvěrů a pouze umožnily zákazníkům splácet dluhy. K 1. září celkový dluh Rusů na spotřebitelských úvěrech obnovil historický rekord: 11.712 biliónu rublů.

Nejsmutnější na tom všem je, že podle analytiků bank má situace tendenci výhradně směrem ke zhoršení. I v kdysi bohatých regionech si lidé masivně stěžují na snižování příjmů, růst cen, ztrátu zaměstnání. A v této souvislosti vláda snižuje výdaje na sociální programy, zvyšuje objem financování svých potřeb a pracovníků v silových resortech, jako je armáda a policie.

Komentář Naší Pravdy:

Za kapitalismu vždy platilo, že všechny tíhy „elit“ se přesouvají na bedra národa. A to se odráží v „utahování opasků“, v úsporách na sociálních programech. Přitom hrstka boháčů si stále žije jako prase v žitě. Ruský národ, bohužel, nechápe naprosto zásadní věc:

Přechodem k socialismu by se Rusko zbavilo oprátky na krku lidu, ve skutečnosti by se tak Rusko mocně posílilo. Dříve nebo později, samotný průběh událostí přinutí ruský národ k příslušnému rozhodnutí. Jiné cesty není.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *