Prof. Jeffrey Sachs ve Vídni: Sabotáž Nord Streamu – co se v Americe neříká

Profesor Jeffrey Sachs byl nedávno ve Vídni. Tam také poskytl rozhovor pro think tank Global Centre for Advanced Studies. V něm kritizoval roli, jakou USA hrají ve světě: „Je to nejmocnější země na světě a má velkou zodpovědnost vůči světu, aby se chovala mnohem lépe, než se chová teď.“

Zmínil také sabotáž Nord Streamu 2, k níž dle něho měly USA motiv, prostředky a navíc ji Joe Biden ohlásil. A dostal se i k České republice.

Sachs v rozhovoru uvedl, že svět už řeší řadu krizí, například změnu klimatu, a proto se hrozí vždycky, když USA nebo někdo jiný svět rozděluje, než aby se snažili vytvořit základ pro spolupráci. Současná doba je podle něho nebezpečnější a více krizová než jakákoliv jiná v moderní historii. „Jsme nejblíže k jaderné válce od kubánské krize před 60 lety.“

Připomenul, že vláda Spojených států má nejsilnější armádu na světě, základny v 80 zemích v celkovém počtu 800 a historii pořádání státních převratů skrze akce tajných služeb. „Což jsem studoval a viděl i na vlastní oči. A vím, že USA neposkytuje tento základ pro spolupráci, i když je to nejmocnější země na světě a má velkou zodpovědnost vůči světu, aby se chovala mnohem lépe, než se chová teď.“

Sám se přiřadil k těm, kteří věří, že politika by měla sloužit k řešení problémů, ne jako nástroj udržení moci. A to i přesto, že politika je velmi často to druhé. I když to může být kritizováno jako naivní, podle Sachse je zase naivní pokračovat v politice, která vede k nukleární katastrofě:

To já nemíním tolerovat. Nebudu jen tak sedět a říkat: To je prostě politika, tak vyhodíme svět do vzduchu. Ani náhodou, dokud mám hlas, sílu a znalost toho, co se děje, tak budu kritizovat takové cynické a hrubé jednání.

Uvedl také, že vláda Spojených států lže, ale čas od času nechá uniknout pravdu. „Když to udělá, tak to rychle opraví“, podotkl a jako příklad dal slova Joe Bidena, který po setkání s kancléřem Scholzem řekl, že pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, tak Nord Stream 2 „skončí“ a ještě na dotaz novináře doplnil, že „mají své prostředky“, když se dotyčný ptal, jak chtějí USA ovlivnit rusko-německý projekt.

„A když plynovod vybouchne, tak západní tisk dělá: Hmm, to by nás zajímalo, kdo to mohl být, asi si Rusové vyhodili do vzduchu svůj vlastní plynovod. A americká vláda řekne: Jo, asi to byli Rusové. I když Američané mají motiv, prostředky a ještě ohlásili, že toto provedou. Ale podle západní propagandy máme být hloupí a snadno manipulovatelní“, vyjádřil se Sachs a dodal, že když toto řekl v televizi, tak ho rychle stáhli z vysílání. „Protože tohle byste neměli v amerických médiích říkat“, vzpomínal. Politici jsou podle něj arogantní a zahrávají si s ohněm místo toho, aby pracovali pro obecné blaho.

Vyjadřoval se také k ekonomii a ekonomice, zejména k zemím, které jsou ekonomicky závislé na jiných. „Země jako Česká republika, Polsko nebo Maďarsko a další nepochybně mají potenciál nebýt závislými ekonomikami, které prodávají komodity určené k dalšímu zpracování, ale inovátory a zeměmi, které rozhodují, jak bude svět vypadat“, řekl Sachs a dodal, že právě proto se o tyto země tak nebojí, na rozdíl od zemí, které jsou v pasti extrémní chudoby nebo exportují jen jednu surovinu. Právě proto by podle Sachse mělo být cílem nezávislých zemí vzdělávat své děti. Aby znaly a respektovaly svou kulturu, ale také cizí kultury.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *