Erik Best: Penalizace za přílišnou energetickou nezávislost

Alespoň 10-15 let se v energetice hovoří o tom, co dělat, až kritické množství domácností a podniků přejde na alternativní zdroje energie a odřízne se od energetických sítí.

Ceny solárních panelů a tepelných čerpadel vzhledem k jejich účinnosti výrazně klesly a vysoké ceny energií v důsledku Zeleného údělu a války na Ukrajině ještě více vychýlily kalkulaci ve prospěch lokálních řešení.

Avšak fixní náklady na energetické sítě zůstávají stejné nebo se zvyšují, což znevýhodňuje zákazníky, kteří se z technických nebo finančních důvodů nemohou stát soběstačnými. Poslanec Václav Král z ODS to chce řešit zákazem odpojení od centrálního vytápění. To je jenom předzvěst toho, co bude následovat.

V jistém okamžiku budou na osoby, které se od sítí odpojí, uvaleny zvláštní poplatky nebo daně. Političtí lídři to věděli celou dobu, ale nemluvili o tom, aby zakryli část skutečných nákladů na globální energetickou transformaci.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Energetika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *