Maďaři se ruské jaderné energie nevzdají

Maďarský ministr zahraničích věcí a obchodu Péter Szijártó s důrazem prohlásil, že Budapešť rozhodně nepodpoří žádné sankce proti Rusku týkající se jaderných technologií. Varoval, že otázka jaderné technologie je pro Maďarsko „červená čára“.

Maďarsko nepřijme sankční balíčky EU, které ohrožují zájmy země, jako jsou jaderné technologie a energetická bezpečnost, řekl v neděli ministr Szijjártó. Poukázal na to, že když se připravoval první balíček sankcí proti Rusku, v Bruselu se říkalo, že to může mít dva efekty: na jedné straně by to „srazilo ruskou ekonomiku na kolena“ a na straně druhé, urychlilo by to konec války. „Válka však trvá už osm měsíců a je brutálnější než kdy jindy (…) a díky inflaci mají peníze lidí stále menší hodnotu“, cituje Hungary Today.

Šéf maďarské diplomacie naznačil, že jaderná elektrárna Paks v současnosti zajišťuje třetinu maďarské elektřiny. Bloky postavené Rusy sníží občanům výši účtů za elektřinu. Péter Szijjártó poznamenal, že palivové tyče pro současné čtyři bloky maďarských jaderných elektráren musí dodat ruští výrobci a Maďarsko je s ruskými dodavateli spokojeno.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *