Jak vzrostla cena elektřiny v ČR a v okolních zemích (2021/2022)? (+ video!)

Průměrná cena elektřiny v Evropské unii v prvním pololetí letošního roku prudce vystřelila nahoru. V Česku meziroční nárůst činil 62 %, byl tak největší ze zemí Evropské unie. Vyplývá to ze zveřejněných dat Eurostatu (Evr. statistický úřad).

Evropské domácnosti zaplatily v roce 2022 za 1 kWh 6.20 Kč, zatímco ve stejném období loni to bylo 5.39 Kč. Podle vlády ČR na vině růstu cen energií se podílí zejména ruská invaze na Ukrajině. (ZDE se dozvíte, jak je to dopravdy.) Nejvyšší nárůst cen za Českem zaznamenaly Lotyšsko (59 %) s Dánskem (57 %).

Nižší ceny elektřiny měli odběratelé z řad domácností v Nizozemsku, Slovinsku, Polsku a lehce i v Portugalsku a Maďarsku. Propady v Nizozemsku, Slovinsku a Polsku souvisely s vládními dotacemi a s povolenkami. V Maďarsku pak ceny energií podléhají regulaci.


Ing. Jana Bobošíková (Aby bylo jasno)

Nejvyšší zdražení je v České republice, která spoléhala na celoevropské řešení. V Evropské unii jsou země, kde ceny elektrické energie klesly. V Nizozemsku o více než 50 %. Klesaly i ve Slovinsku, Polsku, Portugalsku a Maďarsku.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Energetika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *