Erik Best: Svoboda a demokracie

Připomínání významných historických událostí je stále častěji oslavou představy nebo ideálu, nikoli skutečnosti. Zítřejší státní svátek se oficiálně nazývá Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, …

jehož první část naznačuje, že svobody a demokracie nelze zcela dosáhnout anebo že alespoň není nikdy úplně jistá.

Sametová revoluce a následná šoková terapie nedávala mnoho prostoru pro nesouhlas s nastoleným kurzem a naprostá většina lidí se po další tři desetiletí nechala unášet proudem. Přesto se nyní Češi nacházejí v situaci, kterou premiér Petr Fiala označil za nejsložitější v českých moderních dějinách. Avšak skutky vládní koalice a opozice o tom ne vždy svědčí a čím dále jsou lidé mentálně i fyzicky od pražského mocenského centra, tím méně je zajímají vágní sliby. Aktuální anketa Deníku, jehož čtenáři pocházejí nejčastěji z malých měst nebo venkova, ukazuje, že 60 % lidí si nemyslí, že se jejich život v důsledku sametové revoluce zlepšil. Potřebovali by lepší realitu, nebo alespoň nový ideál.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *