Téměř třetina Slováků by chtěla žít v socialismu, v Česku ještě více

V ČSSR (Československá socialistická republika) před rokem 1990 by chtělo žít 29 % Slováků. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury AKO pro televizi Joj. Opačný názor prezentovalo 57 % obyvatel Slovenska, 13 % nevědělo a zbytek nechtěl odpovědět.

V bývalém režimu by chtělo žít o něco víc žen než mužů. Častěji jsou to lidé ve věku nad 50 let, lidé s nižším vzděláním, nadprůměrně obyvatelé Trenčínského, Banskobystrického, Nitranského a Trnavského kraje.

Z pohledu politických preferencí by v socialismu chtělo žít nadprůměrně víc voličů opozičních stran Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana, Hlas-sociální demokracie, Republika a vládního hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára.

Naopak v minulém režimu by častěji nechtěli žít muži, mladší respondenti a vysokoškolsky vzdělaní lidé. V komunistickém režimu by nechtěli žít výrazně nadprůměrně obyvatelé Bratislavského kraje, voliči mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko, opoziční strany Svoboda a Solidarita, mimoparlamentního Křesťansko-demokratického hnutí a vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) ministra financí Igora Matoviče.

Ivan Vilček (ZDROJ)


Aktualizace k 18.11.2022

Komentář Naší Pravdy:

Z obdobného průzkumu na webu Novinky.cz plyne pro ČR dokonce ještě příznivější podíl. K 18.11.2022 hlasovaly 44 tisíce čtenářů, z nichž ve prospěch života v socialismu hlasovalo pozoruhodných 37 % v relativním srovnání.

ZDROJ

Naskýtá se tak docela provokativní otázka: přeje si to samé i KSČM? Podle její více než mdlé činnosti, podle její ideové prázdnoty, jsou pádné důvody si myslet, že nikoliv. Jakoby levice obecně již ztratila zájem být oním dějinným vektorem, jenž v minulosti určoval společenské dění nejen u nás doma, ale i ve světě obecně. Společenská poptávka po socialismu, tedy po změně sytému, zde rozhodně je, ne že není. A to nejen u Čechů a Slováků, ale zcela jistě i u jiných národů. Pokud ani tahle poptávka po společenské změně nejen české komunisty neprobudí z hibernace, pak už zcela jistě vůbec nic.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Analytika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: Téměř třetina Slováků by chtěla žít v socialismu, v Česku ještě více

  1. Ivanka Honkova napsal:

    Citát: „Nejlepší vlády jsou ty vlády, které nás učí, jak si máme vládnout sami.“
    Citát: „Ve světě zbaveném idejí vládnou příšery.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *