Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.: Svoboda je to, co nám postupně berou

Ekonom Vladimír Pikora se podělil o své zážitky ze 17. listopadu, kdy se vydal do pražských ulic a byl znepokojen tím, co viděl. Den boje za svobodu podle něj mnoho lidí využilo k manipulující a lživé agitaci.

Vladimír Pikora napsal, že se lidé ohánějí Listopadem, ale svobodu nám pořád berou. Pikora popsal své zážitky, kdy se procházel po Národní třídě a bylo mu prý zvláštně. Prohlásil, že svoboda je to, co nám postupně berou.

Tak jako každý rok, i letos jsem byl na 17. listopadu v centru Prahy. Tentokrát jsem z toho měl ale jiný pocit, takový zvláštní. Lidé tam přišli s tím, že jdou podpořit nebo bojovat za svobodu, ale měl jsem z nich pocit, že oni bojují za jinou svobodu než já.

Podle jeho slov máme sice více svobody, než jsme měli před listopadem 89, ale méně, než jsme měli před dvaceti lety. Jak říká, neustále se tady vláda ohání odkazem listopadu 1989, ale svobodu nám přitom postupně bere. A Pikora také zmínil pár příkladů omezování svobody.
 
Nejprve nám zakázali kouřit v hospodě, pak nám vzali parkovací místa a všude udělali zóny, a teď nám říkají, že si od roku XY nebudeme smět koupit auto se spalovacím motorem, atd.

Dále poznamenal, že si tu svobodu představuje jinak. O tom, jestli se bude v hospodě kouřit, má podle něj rozhodovat majitel. O tom, jestli se bude prodávat určitý typ motoru, má rozhodovat zákazník apod.

Socialista by ho podle jeho slov hned odsoudil, že je anarchista. Což, jak říká, není pravda. Jen si myslí, že na mnoho věcí není třeba zákon nebo regulace, protože mnoho věcí se zreguluje samo. Počet zákonů a regulací by se měl podle něj snížit a nikoli růst, protože dnes se v tom podle něj nikdo nevyzná.

Smutné podle slov Pikory také bylo, že Den boje za svobodu mnoho lidí využilo k vyloženě „manipulující agitaci.“

„Na Václaváku byl velký transparent, kde nám vnucovali euro – s tím, že kdybychom měli euro, tak že bychom neměli inflaci. To je tak nehorázná lež! Kde jsou všichni ti bojovníci s fake news? Toto se ve veřejném prostoru tak často opakuje, až tomu bude většina lidí věřit. Už to neopakujte“, poznamenal dále Pikora a dále poukázal na to, jak si stojí nám nejbližší ekonomika v EU, a sice Slovensko, které euro má. 

„Jeho inflace (14,9 %) je však nyní téměř stejná jako česká (15,1 %). Jinými slovy, kdybychom měli euro, nejspíš bychom měli inflaci podobnou jako dnes. Navíc v Pobaltí mají euro a mají dokonce mnohem vyšší inflaci než my“, prohlásil ekonom s tím, aby nám už o euru přestali lhát. Protože podle něj je nejhorší, když ví, že podobné agitační lži létají veřejným prostorem i v jiných oblastech… a jen o nich jako laik neví.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Ekonomika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *