Marek Řezanka: Zneviditelněný Jaroslav Bašta

Při sledování průzkumů volebních preferencí voličů v případě prvního kola prezidentských voleb (například Median, STEM/Mark, Ipsos) mě zaráží jedna věc: Kam se poděl Bašta?

Ano, kandidát SPD, Jaroslav Bašta, jakoby neexistoval. Je nám předkládáno, že o vítězství se poperou A. Babiš, D. Nerudová a P. Pavel řečený generál, padne zmínka o P. Fischerovi, M. Hilšerovi a J. Středulovi, kteří ale nemají potenciál do bojů příliš zasáhnout – a jako perlička je přidán odhad preferencí Karla Janečka, jehož šance jsou odhadovány jako mizivé.

Kandidát alternativy, signatář Charty 77,  bývalý náměstek ředitele tajné služby, exministr bez portfeje a bývalý velvyslanec v Rusku, se ovšem poděl neznámo kam.

Pokud je nám předkládán model, kdy za A. Babišem má stát cca 22 % voličů a za kandidáty vládní koalice (kam řadím i M. Hilšera a P. Fischera) 54 % procent voličů, je evidentně něco v nepořádku. Přitom v době, kdy se A. Babiš ještě ke své kandidatuře nevyjádřil, patřili J. Bašta s Tomášem Březinou k černým koním voleb. Bašta by dokonce spolu s Pavlem postupoval do druhého kola.

Je zarážející, pokud se průzkumy zmiňují o J. Středulovi s podporou mimoparlamentní sociální demokracie, ale ani náznakem neuvedou informaci o podpoře kandidátovi za parlamentní SPD. Jeho preference by se přitom měly minimálně pohybovat v rozmezí 8-10 %. Za předpokladu, že by se na něm jako na svém kandidátovi dokázaly subjekty alternativy vůči stávajícímu systému domluvit, rázem bychom tu měli kandidáta s podporou mezi 15-20 % hlasů. A to není málo.

Více hlasů než J. Středula může obdržet i Tomáš Březina, který bude usilovat především o nespokojené voliče ODS, rozčarované ze stávající vládní politiky. Ani o jeho výhledech se ale průzkumy z jakéhosi důvodu cudně nezmiňují.

Andrej Babiš má, jako kandidát opoziční, jistě větší šance než na nějakých 22 % hlasů. Souboj mezi příznivci vládních kandidátů a mezi jejich odpůrci, bude vyrovnaný a těsný.

Je velice nefér, pokud jeden z výrazných odpůrců vlády, politik s letitými zkušenostmi a vynikajícím morálním profilem, je před veřejností utajován. Je zjevné, že se ho kdosi bojí, a je i zjevné, kdo: Jednak přívrženci generála s temnou minulostí – a za druhé nekritičtí obdivovatelé ženy, která je neskutečně rychlá, má-li se vyjádřit k tak nepodstatné věci, jako je hrozba třetí světové války – a kterou nijak neznepokojují prokázané bestiální vraždy bezbranných ruských zajatců, neboť ona by takovým katům dala metál, což ostatně deklarovala v případě bratrů Mašínů. Podřezání člověka, který se nemůže bránit, této „dámě“ nevadí. Hlavně, že v kampani klade důraz na to, že je matkou.

Jaroslav Bašta by mohl být nazván kandidátem míru. Dlouhodobě válečné běsnění odsuzuje, a volá po diplomatických jednáních. Je zjevné, že právě proto pro mainstreamová média, média války, neexistuje.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *