Ing. Jiří Paroubek: Kdy se dají milióny Ukrajinců do pohybu směrem na Západ?

Válka na Ukrajině vstoupila zjevně do nové fáze. Nový velitel ruských vojsk na Ukrajině, generál Surovikin, je podle pověstí, které ho předcházely z dob jeho působení v Sýrii, tvrdý voják a dobrý stratég. V tom se podobá některým úspěšným sovětským maršálům z doby II. světové války. A je to také nelítostný voják.

Ruské velení došlo k názoru, že dosavadní poziční boje v situaci, kdy je dodávkami moderních zbraní ze zemí celého Západu trvale posilována palebná síla ukrajinské armády, nejsou cestou k ukončení války. Samozřejmě, že tyto boje do posledního ukrajinského vojáka plně vyhovují Spojeným státům, jejichž strategickým cílem je co největší oslabení Ruska. Je ovšem otázkou, do jaké míry tato podivná válka vyhovuje evropským zemím včetně České republiky.

Výsledkem války jsou především milióny uprchlíků za západními ukrajinskými hranicemi (z toho cca 400 tisíc u nás), osm rund sankcí vůči Rusku, které zasáhly okrajově ruskou ekonomiku a citelně hospodářství evropských zemí. V důsledku meziročního růstu cen komodit – energetických surovin, zemědělských produktů a průmyslových kovů – u nás došlo k razantnímu nárůstu cen průmyslových výrobků, stavebních prací a co je pro obyvatelstvo nejbolestivější, spotřebitelských cen. Inflace dosáhla dvouciferných hodnot. To vše především v důsledku války.

Velmi šetrné a podhodnocené odhady českých autorit hovoří o tom, že v tomto roce poklesnou reálné příjmy lidí u nás o více než 8 %. Já tento pokles vidím spíše na úrovni mezi 12-15 %. V nedávném průzkumu veřejného mínění agentury CVVM se vyjádřilo 52 % z respondentů, že vychází se svými příjmy obtížně.

V jiném průzkumu jiné agentury se objevilo, že čtvrtina občanů nepokryje ze svých běžných příjmů ani běžné výdaje své domácnosti.

A v průzkumu agentury STEM pro Českou spořitelnu se objevilo, že téměř dvě pětiny občanů žijí ze svého příjmu od výplaty k výplatě, aniž jsou si schopni vytvořit nějaké finanční rezervy pro nepříznivé budoucí situace.

Energetické firmy u nás v této  situaci ještě zvyšují ceny plynu a elektřiny,  od nového roku můžeme očekávat další růst cen těchto komodit.

Nová fáze války na Ukrajině

Po útoku Ukrajinců na Kerčský most, který spojuje ruskou pevninu s Krymem, ruská vojska začala s intenzivními raketovými útoky na kritickou infrastrukturu Ukrajiny. Především pak na energetické a rozvodné sítě, na logistická centra, na skladiště pohonných hmot. Cílem těchto útoků je znehybnit zázemí ukrajinské armády a způsobit rozsáhlé výpadky elektřiny,  tepla, pohonných hmot a vody, což ve městech prakticky jakéhokoliv rozsahu a zejména ve velkoměstech jako jsou Kyjev a Charkov, bude znamenat nucený exodus obyvatel z těchto měst. Zčásti ještě na ukrajinsky venkov, ale z velké části na západ od hranic Ukrajiny.

V tomto směru se koneckonců vyjádřil také ukrajinský prezident Zelenský s tím, že by Ukrajinci v nastalé situaci měli zvážit odjezd ze země kvůli hrozícím blackoutům. Prostě situace je pro ukrajinské obyvatelstvo zcela kritická, zabraňující běžnému životu lidí.

Je zajímavé, že prezident Zelenský a jeho podporovatelé ze Západu z nastalé zoufalé situace obyčejných lidí na Ukrajině nedělají závěr, jaký by bylo potřeba udělat. Jediným možným rozumným závěrem a východiskem jsou mírová jednání, jež předejdou ještě velmi pravděpodobné ofenzivě ruských vojsk. K té nejspíš dojde tak, jak to ruská armáda dělala i v jiných válečných konfliktech (na Napoleonova a Hitlerova vojska zaútočili Rusové v době silných mrazů, které lze očekávat již v příštím měsíci). I z toho důvodu by bylo moudré začít s Ruskem jednat, protože podmínky, které vyplynou z mírového jednání se nesporně budou odvíjet od území, které budou mít jedna i druhá armáda v době zahájení jednání pod kontrolou. (Pozn. Naší Pravdy: podle předpovědi předních meteocenter jak v EU, tak i v USA, však vychází, že nadcházející zima bude nejteplejší za poslední stovky let.)

Současné představy ukrajinského vedení a také naivních západních politiků o míru, který bude znamenat odchod ruských vojsk z celé Ukrajiny včetně Krymu a vyplacení astronomické výše reparací, je z říše snů a pohádek. K takovému scénáři by mohlo dojít pouze v případě bezpodmínečné kapitulace Ruska.

Také česká diplomacie a česká vláda by měly přestat snít tento krásný, ale bludný sen o velkém vítězství Ukrajiny a Západu nad Ruskem…

Dopady na Českou republiku

Již v této chvíli je zničena podstatná část energetické infrastruktury Ukrajiny. Teploty se zatím na Ukrajině pohybují kolem nuly. Ale během týdne či 14 dnů se již mohou pohybovat tak, jako obvykle v tomto období, tedy pod mínus 10 stupňů celsia. A pak začne masivní exodus lidí z Ukrajiny.

Je otázka, kolik nových běženců je naše republika schopna ještě absorbovat. Vláda nedokázala dobře zvládnout ani první vlnu běženců z Ukrajiny. Potenciální ubytovací kapacity, ale také kapacity zdravotnické a sociální ukazují, že naše kapacita, pokud jde o přijímání uprchlíků je někde mezi 300-400 tisíci osobami. A tyto počty jsou, obávám se, v tuto chvíli již více méně naplněny.

Vláda, spolu s Asociací krajů a Svazem měst a obcí, by měla urychleně posoudit, zda a jaké jsou reálné možnosti pomocí ještě dalším ukrajinským běžencům na území republiky. Kolik uprchlíků navíc ještě může republika absorbovat.

Je zřejmé, že do pohybu na Ukrajině se dají především lidé nemocní, zejména chronicky nemocní, maminky s dětmi, staří lidé. Vesměs tedy lidé, kteří budou vytvářet značné nároky na český zdravotní, sociální a školský systém. A tedy i nároky finanční.

Vládu teď čekají významná rozhodnutí v tomto směru. Když se dívám na počty uprchlíků z Ukrajiny, které převzaly země EU na západ od našich hranic, musím konstatovat, že v porovnání s nimi jsme skutečnými premianty. Tedy, v přepočtu běženců na 100 tisíc našich občanů. Země jako Německo, Francie by mohly určitě přijmout uprchlíků mnohem více a také budou muset. Do pohybu se totiž nedají statisíce, ale milióny Ukrajinců. I z tohoto hlediska by Evropská unie, ale také vlády velkých evropských zemí, které jsou snad schopny (na rozdíl od polské vlády, či vlád pobaltských států a české vlády) racionálních rozhodnutí, měly hledat řešení na rychlé ukončení válečného konfliktu na Ukrajině.


Pozn. Naší Pravdy: autor článku vše popsal naprosto správně. V jednom se ale mýlí, pokud si myslí, že Brusel má zájem na urovnání poměrů na Ukrajině. No to ani náhodou, protože EU je organizací řízenou Německem pod zastřešením USA, jakýsi 4. Reich. A ten bude válku na Ukrajině udržovat za každou cenu až do pověstného posledního Ukrajince. Nadarmo země NATO v čele s amer. Pentagonem nestáhly ve spěchu svá vojska z Afghánistánu loni koncem srpna.

Vše tak bylo přesměrováno do Evropy, neboť Západ dobře věděl o chystaném vpádu Ruska na Ukrajinu. Nyní učiní členské země NATO v čele s USA doslova vše pro to, aby válka na Ukrajině nikdy neskončila, aby se stala pro Rusko druhým Afghánistánem, což se také stane, protože Rusko propáslo historickou naději Ukrajinu vyřešit již před 8 roky, kdy se ruské etnikum na Donbasu v květnu 2014 rozhodlo v referendu o vystoupení z Ukrajiny.

Bohužel, tehdejší odmítnutí výsledků referenda ruskou reperezentací v čele s V. Putinem tuto významnou nabídku ve prospěch Ruska se stalo osudným v neprospěch Ruska. S následky, které již za několik měsíců hrozí naplno, tedy ekonomický propad nejen v EU (Ukrajina je již v troskách), ale také v samotném Rusku. Tamější sociální situace se rychle zhoršuje natolik, že se stane již na jaře neúnosnou.

V Rusku se vyvinula nepřípustná a extrémně nebezpečná situace, kdy malý podíl bohatců ovládá největší aktiva země a absolutně většina občanů žije v chudobě a bídě. Podle analytiků ovládá 1 % ruských občanů téměř 60 % národního bohatství země. To je nejvyšší ukazatel tohoto druhu na světě – jak mezi vyspělými státy, tak mezi těmi, které byly dříve označovány jako rozvojové. Mezitím každý druhý ruský občan (47 %) nemá vůbec žádné úspory.

TV Cařihrad – Jurij Proňko:
V RUSKU NASTALA NEBEZPEČNÁ SITUACE.
NAZRÁVÁ SOCIÁLNÍ VZPOURA?

Šéfredaktor TV Cařihrad Jurij Proňko

► Zdroj informace: ZDE

A o to, konec konců, Spojeným státům vždycky šlo, tedy hospodářsky skrze válku zruinovat Evropu, jako tomu bylo za předchozích dvou svět. válek. Je tragédií nejen Bruselu, ale tentokráte i Moskvy, že tento strategický záměr Američanů – tamější vlády nepochopily.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: Ing. Jiří Paroubek: Kdy se dají milióny Ukrajinců do pohybu směrem na Západ?

  1. Ivanka Olga Honková napsal:

    Citát: „Vraždí-li kdo národy, neujde oku Božímu!!!“

  2. Margarita napsal:

    Všechny slovanské národy by se měly spojit proti společnému nepříteli-teprve potom v této válce zvítězíme.

    • admin napsal:

      Paní Margarito, s Vaším názorem

      nelze jinak, než souhlasit. Je to přesně tak, jak se zmínila prof. Kučerová o knížeti Svatoplukovi a jeho synech na odkazu, který jste uvedla ani ne před třemi hodinami. Je opravdu neskonalá tragédie, že na Ukrajině vzplál bratrovražedný boj dvou nejpočetnějších slovanských národů, tedy Rusů a Ukrajinců, kteří ještě před třetinou století žili družně v jednom státním celku pod názvem Sovětský svaz. Tohle, samo sebou, nemůže skončit dobře.

      Vše se děje v souladu se známou poučkou, že když se dva perou, třetí se směje. Tím třetím jsou USA, které tuhle válku v Evropě potřebují jako sůl, aby sanovaly vlastní hospodářské těžkosti, včetně záchrany amer. dolaru jako světového platidla č. 1. Je až neskutečné, nakolik Ukrajinci, včetně Rusů, tohle nechápou. Dolarová elita, nejen v USA, ale také na Ukrajině a v Rusku, do bojů své děti nikdy nepošle, posílá tam však umírat děti chudobných rodičů, aby tyto umíraly za zájmy vládnoucího oligarchátu.

    • admin napsal:

      Ano, prof. Kučerová velice správně uvedla analogii knížete Svatopluka a jeho synů. Nastane-li ideový rozkol, pak je vždy zaděláno na porážku v boji. Naopak, ideový soulad, jednota názorů, se stává v boji neporazitelnou.

    • admin napsal:

      Paní Margarito, srdečně Vás zdravím!

      Váš podnět s poděkováním zohledňuji, již jsem jej zakomponoval do příspěvku Naší Pravdy i s překladem klíčových údajů ke krajně neutěšené sociální situaci v Rusku. Samozřejmě, nutno vyzvednout naprosto ZÁSADNÍ skutečnost:

      sociální situace se hroutí naprosto v celé Evropě, nejen na Ukrajině a v Rusku, nýbrž rovněž tak i v celé EU. Ovšem, bankéři, finančníci a velkopodnikatelé v žádné z uvedených zemí zkrátka nepřijdou. Zničeny budou nejprve nejchudobnější dolní desítky procent národů, posléze i střední třída, což, zákonitě, podnítí revoluční situaci v celé Evropě.

      Je nade vší pochybnost, že tohle všecko naprosto přesně zapadá do plánu Spojených států, poněvadž jejich astronomické dluhy jsou již neumořitelné. Tohle mohou Američané vyřešit, aby zachránili dolar jako celoplanetární normativ, jedině tak, že vyvolají další válku: v Evropě. A tohle se právě děje. S požehnáním všech Evropanů, tj. včetně Ukrajinců a Rusů. Jediný, a to ZDŮRAZŇUJI, kdo na tom všem vydělá, budou, jako i v případě I. a II. světové války, jen a pouze USA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *