Do Evropy stále proudí ruský LNG, jen za vyšší cenu než přes plynovod

Evropská unie letos snížila svou závislost na ruské energetice. Dovoz uhlí byl zakázán a koncem roku vstoupí v platnost ropné embargo. Ale jeden produkt zažívá boom a je nepravděpodobné, že by v dohledné době čelil bojkotu EU.

Dovoz LNG z Ruska se během jednoho roku zvýšil asi o 40 %, aby nahradil chybějící plyn dodávaný potrubím z Ruska. Navzdory tomu, že EU uvalila na Kreml přísné sankce, aby mu ztížila financování války na Ukrajině, vydala EU od ledna do září za ruský LNG rekordních 12,5 miliardy eur, což je pětkrát více než o rok dříve (Bloomberg: 11/ 20/22).

Rusko dodává do Evropy více LNG než Katar

Rostoucí poptávka ze zemí jako Francie a Belgie pomohla letos učinit Rusko druhým největším dodavatelem LNG do severozápadní Evropy. To staví ruské dodávky za USA, ale před Katar. To se dá dokázat odpovídajícím sledováním pohybu lodí a daty přístavu, ve kterém je náklad vykládán.

Zásobníky plynu bylo možné plnit pouze ruským plynem

Před únorovou invazí na Ukrajinu byl plynovod z Ruska největším evropským zdrojem energie. Po zastavení dodávek prostřednictvím potrubí je Evropa nucena dovážet více LNG z celého světa, včetně Ruska. Bez zkapalněného plynu z Ruska by nebylo možné zásobníky na zimu včas naplnit.

Ruský LNG musí dál proudit, řekla Anne-Sophie Corbeau, výzkumnice z Centra globální energetické politiky Kolumbijské univerzity. Potřebujeme to pro globální rovnováhu. Myslím, že většina evropských zemí nad tím opravdu ráda zavírá oči.

Pouze Velká Británie a pobaltské státy bojkotují ruský LNG

Z evropských zemí přestaly nakupovat ruský LNG pouze Spojené království a pobaltské státy. Ruské ropě se kupci v celém regionu do značné míry vyhýbají, zákaz EU má vstoupit v platnost 5. prosince.

Úplné embargo na ruský plyn nebylo nikdy vážně zvažováno vzhledem k nedostatku globálních dodávek a potenciálu pro ještě těsnější trh v příštím roce. EU se však snažila najít alternativní možnosti dodávek. V březnu se EU zavázala nahradit letos téměř dvě třetiny svých dovozů plynu z Ruska, přičemž většina nového objemu bude přicházet ve formě globálního LNG.

Údaje o sledování lodí ukazují, že stále více ruského LNG končí v Evropě

Ruský plyn nyní tvoří méně než 10 % evropského dovozu plynu, ale podíl LNG je téměř poloviční. Údaje o sledování lodí ukazují, že ruský LNG odmítnutý Británií byl dodán do belgických přístavů. Dodávky se od ledna do října více než zdvojnásobily. Dovoz LNG z Ruska do Francie dokonce vzrostl o 60 %.

Mluvčí EU potvrdil, že v Evropě nedochází k bojkotu ruského plynu

Nikdy jsme neoznámili, že pracujeme na zákazu ruského plynu a to se nezměnilo, řekl Eric Mamer, hlavní mluvčí Evropské komise, na brífinku 25. listopadu. Většina globálních dodávek LNG je vázána na dlouhodobé smlouvy, přičemž prodejci jsou často velké nadnárodní společnosti, které do značné míry nepodléhají vládní kontrole.

Francouzská TotalEnergies SE stále působí v Rusku

Například francouzská TotalEnergies SE má 20 % podíl v Yamal LNG, největším ruském výrobním zařízení. Zatímco společnost zastavila nové investice v Rusku a prodala některá aktiva v zemi, zavázala se zůstat v Jamalu, aby pomohla zajistit dodávky plynu do Evropy tak dlouho, jak to sankce dovolí. Total také vlastní 19 % ruské společnosti Novatek PJSC, která projekt ovládá.

Za současných podmínek nemohou existovat žádné „dobré“ a „špatné“ projekty na LNG, řekl v říjnu generální ředitel Novatek Leonid Mikhelson. Společnost také rozšiřuje kapacitu a již v příštím roce začne vývoj obrovského Arctic LNG 2.

V Rusku se staví nové závody na zkapalňování zemního plynu

Do regionu začal LNG dodávat také státní energetický gigant Gazprom PJSC, především dodavatel plynovodního plynu do Evropy. Ačkoli jeho obrovský projekt Sachalin-2 na ruském Dálném východě obvykle dodává plyn do Asie, nové, menší zařízení na ruském pobřeží Baltského moře poslalo své první zásilky do Řecka.

Ruský plyn stále přichází do Evropy, jen dražší než plynovody

Začátkem tohoto roku Moskva zakázala dodávky zkapalněného plynu bývalé dceřiné společnosti Gazpromu zabavené Německem. Někteří kupci se také obávali, že by vláda mohla požadovat platby v rublech za LNG, jako to učinila na jaře za plyn z potrubí, ale zatím k takovému rozhodnutí nedošlo. Do Evropy stále proudí ruský LNG, jen za vyšší cenu než přes plynovod.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *