Alexandr Solženicyn: Rusko v troskách

Co napsal Alexandr Isajevič Solženicyn (1918-2008), nositel Nobelovy ceny za literaturu (1970) v jeho knize z roku 1998 Rusko v troskách, konkrétně v kapitole Slovanská tragédie:

Nechť Bůh požehná Ukrajině její samostatný rozvoj, ale její neodpustitelnou chybou bylo její nepoměrné rozšíření o území, která do Lenina nikdy ukrajinskými nebyla: dvě Doněcké oblasti, celý jižní pás Novoruska (Melitopol-Cherson-Oděsa) a Krym.

Kolik ruských občanů protrpělo s nelibostí a úžasem tuto násilnou, ničím neoprávněnou a bez nejmenšího protestu, s ochablostí naší tehdejší diplomacie uskutečněnou krádež Krymu během čtyřiadvaceti hodin. I jeho zradu při každém dalším krymském konfliktu. I bez sebemenších politických kroků nepochopitelné předání Sevastopolu, démantu ruské vojenské slávy. Toto zlodějství udělala naše zvolená moc, ale my, občané, jsme včas neprotestovali. A nyní bude třeba našim nejbližším pokolením se s tím smířit na dlouhou dobu. Krádež Sevastopolu je nízkým zlostným pohrdáním celou ruskou historií 19. a 20. století.

Při všech těchto podmínkách Rusko nemůže v žádné formě bez váhání zradit mnohamiliónové ruské obyvatelstvo na Ukrajině, zříci se naší jednoty s ním. Ukrajinské mocenské kruhy si zvolily cestu usilovného utlačování ruského jazyka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: Alexandr Solženicyn: Rusko v troskách

  1. eva dolejšová napsal:

    Naše-pravdo.net :o) Moc děkuji za Vaší vstřícnou odpověď na můj dotaz, kterou jsem se zpožděním objevila až nyní. Vzbudili jste ve mně ještě větší zvědavost a zájem si knihu pořídit a přečíst. Škoda, že se všichni vydavatelé bojí té PRAVDY a Solženicyna, jeho uváděných historických faktů. Náš militaristický, šovinistický režim slouží lžím a opětovným západním válkám proti Rusku. Slouží postnacistickému Německu a jejich americkým přátelům a ochráncům. Lituji, že jsem se toho dožila.

    • admin napsal:

      Paní Evo, příjemnou sobotu,
      zdravím Vás v krajně pohnutých časech.

      Za Vaše slova Vám moc děkuji, jsme naladěni stejně. Dovolte mi jen pár postřehů v souvislosti s Vaším příspěvkem.

      Ano, je to přesně, jak píšete, opět se snaží Západ pod velením USA a Německa dostat na kolena Rusko a ruský národ především. Tak tomu bylo přece i před druhou světovou válkou. Jenže, máme zde v současnosti oproti 30. létům 20. století jeden dost ZÁSADNÍ rozdíl, krajně nepříznivý rozdíl, podotýkám.

      Tehdy Slované proti Rusku, přesněji, proti již zrozenému Sovětskému svazu, naladěni nebyli ani zdaleka natolik příkře, jako je tomu v současnosti. Ostatně, stačí se zamyslet nad chováním Edvarda Beneše a jeho vlády vůči SSSR a Německu. Jak to vypadá dnes, je Vám stejně jako i mně známo více než dobře. Přesně v duchu „poturčenec horší Turka“. Češi, Poláci aj. Slované považují Rusko div ne za horší stát, než bylo hitlerovské Německo.

      Vašek

      P.S.
      Paní Evo, k Vaší větě „Lituji, že jsem se toho dožila.“ mi dovolte říci jen toto. Ano, přesně tak, jak pravila moje maminka na sklonku života: „Buďme rádi, že nejsme ani o rok mladší. Mladí naprosto nemají ani ponětí, jaké peklo je teprve čeká.“

  2. eva dolejšová napsal:

    Ráda bych si knihu A. Solženicyna zakoupila. Marně ji však sháním. Za 1 500 Kč v antikvariátu si ji nemohu dovolit. Poradíte mi, kde tuto knihu seženu? Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *