Co se to děje v Rusku? Každý pátý žije v chudobě až bídě

Již dokonce i Rosstat (Ruský statistický úřad) je nucen připustit, že v roce 2022 u 28,9 miliónů Rusů, nebo-li u 20 %, činily výdaje za stravu, jiné zboží a služby méně, než činí roční průměr stanovený pro hranici chudoby.

My nežijeme, ale přežíváme.

Boj proti chudobě je prioritou, poznamenal prezident v předvečer posledního setkání s členy vlády. „Lidé určují své blaho ne podle statistik, ale podle množství peněz v kapse“, zdůraznil Putin. V poště webu Sovětskaja Rossija je spousta dopisů, jejichž podstata se soustředí na jedinou věc: Rusové začali méně jíst. Ke stejnému závěru včera dospěli odborníci z kanálu Finanz, kteří zkoumali údaje z listopadového průzkumu VCIOM (Všeruské středisko pro průzkum veřejného mínění).

Ruští spotřebitelé stále více si utahují opasky uprostřed poklesu reálných využitelných příjmů, který se ve třetím čtvrtletí urychlil 4x. Výdaje občanů na nákup potravin klesají sedmý měsíc v řadě za sebou, přičemž tempo tohoto poklesu se zvyšuje: 1,7 % v dubnu a 4,3 % v říjnu.

Každý třetí Rus začal šetřit na jídle, ukázal průzkum. A zatímco Rosstat hlásí zpomalení inflace, kupní síla ruských občanů nadále klesá na 17 ze 24 základních potravin. V důsledku toho např. Rusové za rok vypili ročně o 19,3 litru mléka méně. Úder po základních lidských potřebách – po výživě a soc. zabezpečení, vyvolává znepokojení v populaci s neztenčenou měrou, překračující již třetí měsíc po sobě. Snížení porce rýže nebo pohanky samozřejmě ještě neznamená hlad, ale přece se jen již jedná o hmatatelné sklouznutí populace pod hranicí chudoby.

Taková dynamika s rostoucími cenami a klesajícími příjmy nevyhnutelně povede k ochuzení velké části občanů, což znamená, že bude opět relevantní otázka zavedení potravinových lístků pro příděl jídla. Úřady se co možná nejdéle od této nepříjemné asociace s pozdním sovětským deficitem odtahovaly, ale když už je rozhodnuto pokračovat v budování kapitalismu v zemi, nezbývá, než se vyrovnat se způsobem života, který tento scénář předpokládá. Přinejmenším jako aktuální se jeví zřízení obchodních „regálů pro chudé“, kde se budou prodávat potraviny jen z nejnuznějšího výběru slibovaného mocenskou stranou v posledních volbách. Je logické, že přístup k těmto regálům bude také omezen a rozdělen mezi nejvíce postižené sociální skupiny…

Analytici agentury „Rovnost. Média“ provedli rozbor toho, jak se v Rusku počítá chudoba. Ukázalo se, že pokud porovnáme minimální spotřebitelský koš ne s příjmy, ale s výdaji, pak chudobných Rusů v zemi je dokonce dvakrát více než oficiálně. Spotřeba pod hranicí chudoby v roce 2022 se týkala 28,9 miliónů, tedy 19,9 % Rusů. To jsou ti, kteří měli výdaje za jídlo, jiné zboží a služby nižší než činí roční průměr pro hranici chudoby ve výši 13 535 rublů, vyhodnotila agentura „Rovnost“ podle Rosstatu.

Oficiálně bylo v Rusku k 1. prosinci t.r. 15,3 miliónů chudobných Rusů (10,5 % populace), jak se nedávno vyjádřila vláda. Za chudobné Rosstat považuje Rusy s příjmy pod hranicí spotřebního minima. Avšak příjem není to, co člověk ve skutečnosti utrácí za spotřebu, protože musí platit ještě daně, příspěvky, úroky z úvěrů, splácet dluhy, něco našetřit. Porovnání minimálního spotřebního koše s výdaji na spotřebu ukazuje: chudých v Rusku je dvakrát tolik.

Pokud však vezmeme v úvahu stanovení bídy podle spotřeby potravin, pak je to méně než 6767 rublů za měsíc, což se týká 23.3 % Rusů. Protože životní minimum znamená fyziologické minimum, pak správněji je třeba tuto částku považovat nikoli za hranici chudoby či nouze, ale za hranici naprosté bídy.

To znamená bezmála 20 miliónů Rusů v roce 2022 je třeba považovat nikoli za chudobné, a jmenovitě za žebráky.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *