Čína sa s veľkou hanbou vzdáva nezmyselnej stratégie nulovej tolerancie voči koronavírusu

Po ukončení lockdownov, povinného testovania a povinnej karantény vypína aj anti-Covid aplikáciu určenú na sledovanie používateľov. Lídri globálnych ekonomických inštitúcií v piatok privítali ústup Číny od tvrdej politiky nulovej tolerancie ochorenia Covid-19.

Čína oznámila, že od utorka ukončí prevádzku mobilnej aplikácie, určenej na sledovanie kontaktov v kontexte šírenia ochorenia Covid-19.

Štátna aplikácia, ktorá už viac než dva roky preveruje či sa používatelia nenachádzajú vo vysokorizikových oblastiach na základe monitorovania polohy ich mobilných telefónov, ukončí svoju prevádzku v utorok. Agentúra AFP poukazuje, že pôjde o významný posun v čínskej politike nulovej tolerancie voči koronavírusu.

Čína pristupuje k tomuto kroku len niekoľko dní po tom, čo oznámila koniec rozsiahlych lockdownov a povinnej karantény v štátnych zariadeniach. Najľudnatejšia krajina sveta takisto uvoľnila pravidlá povinného testovania, čím v podstate ukončila svoju stratégiu nulovej tolerancie Covidu.

Globálni ekonomickí lídri privítali zmenu prístupu Číny ku COVID-19

Lídri globálnych ekonomických inštitúcií v piatok privítali ústup Číny od tvrdej politiky nulovej tolerancie ochorenia COVID-19. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová pritom povedala, že to pomôže oživiť hospodársky rast v krajine aj na celom svete.

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová

Uvoľnenie čínskych blokád pomôže podporiť svetovú ekonomiku, ktorá zápasí s dôsledkami pandémie nového koronavírusu aj ruskej invázie na Ukrajinu, povedala generálna riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala po konferencii v meste Chuang-šan na východe krajiny, ktorú usporiadal odchádzajúci čínsky premiér Li Kche-čchiang.

Peking v stredu (7.12.2022) oznámil uvoľnenie svojho prístupu k ochoreniu po rozsiahlych protestoch proti obmedzeniam. Druhá najväčšia svetová ekonomika sa tak po rokoch reštrikcií posúva k životu s koronavírusom.

Veľmi vítame rozhodné kroky, ktoré prijali čínske úrady s cieľom prehodnotiť svoju covidovú politiku, aby sa vytvoril lepší impulz pre oživenie rastu v Číne, povedala Georgievová na brífingu s predstaviteľmi ďalších veľkých inštitúcií. Dodala, že snaha o zvýšenie zaočkovanosti a antivírusovej liečby je veľmi dobrá pre Číňanov, ale je tiež dôležitá aj pre Áziu a zvyšok sveta.

Plandémia a konflikt na Ukrajine

Globálnou ekonomikou, ktorá sa ešte nespamätala z pandémie, otriasla tento rok ruská invázia na Ukrajinu a s ňou spojená kríza životných nákladov v mnohých krajinách. Ústup od nulovej tolerancie ochorenia COVID-19 „pomôže odstrániť jeden súbor neistôt“ vo svete, ktorý čelí dôsledkom pandémie, vojny na Ukrajine a klimatických zmien“, uviedla na rovnakom brífingu riaditeľka WTO.

Generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann vyhlásil, že tieto zmeny „podporia silu oživenia v Číne aj vo svete“. Kroky Pekingu zatiaľ pomohli podporiť globálne akciové trhy, ktoré sa obávajú hroziacej recesie v Spojených štátoch. Analytici však upozornili, že cesta Číny k úplnému otvoreniu ekonomiky zostáva hrboľatá.

Číňania sa začali búriť proti covidovej diktatúre

Verejná frustrácia z blokád a masového testovania prepukla minulý mesiac, keď demonštranti vyšli do ulíc v mestách po celej krajine, pričom niektorí volali po väčších politických slobodách. Išlo o najväčšie demonštrácie od roku 1989.

Politika nulovej tolerancie COVIDU-19, ktorá bola dlho kritizovaná, keďže narušila globálne dodávateľské reťazce aj výrobu, brzdila tiež čínsku ekonomiku. Analytici preto očakávajú, že Peking nedosiahne tohtoročný cieľ v oblasti hospodárskeho rastu na úrovni 5,5 %.

Piatkový brífing sa uskutočnil počas rozlúčkového turné Li Kche-čchianga, ktorý pôsobil ako zástupca prezidenta Si Ťin-pchinga dve päťročné obdobia a teraz je pripravený odísť do dôchodku. Tento 67-ročný muž už totiž nedostal miesto v novom politbyre vládnucej komunistickej strany, čo prezident Si Ťin-pching oznámil v októbri, keď si zabezpečil tretie funkčné obdobie.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Kauza C-19, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *