10 tisíc mrtvých, dva roky podmíněně

Sekretářka velitele německého koncentračního tábora Stutthof Irmgard Furchnerová (97 let) byla dnes odsouzena na dva roky podmíněně za spoluúčast na vraždě více než 10 000 lidí. lidí. Verdikt vynesl okresní soud v Itzehoe ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko.

Vzhledem k jejímu tehdejšímu věku se případem zabýval soud pro mladistvé. Obžaloba navrhovala dvouletý podmíněný trest, obhajoba zase požadovala zproštění viny.

Furchnerová byla zaměstnána jako civilní zaměstnankyně na velitelství německého koncentračního tábora od června 1943 do dubna 1945. Byla sekretářkou velitele tábora Paula Wernera Hoppeho, kde byly vypracovávány popravčí příkazy, rozpisy stráží, ale také seznamy deportací pro vlaky do Osvětimi, uvedl na začátku procesu Der Spiegel.

Proces měl začít již 30. září 2021, ale obžalovaná, který žije v pečovatelském domě nedaleko Hamburku, nasedla ráno v den procesu do taxíku a utekla. Po několika hodinách pátrání se ji policistům podařilo najít a zadržet. Soud nakonec začal loni v říjnu. Naprostou většinu času projednávání případu obžalovaná mlčela, až 40. den soudu konečně promluvila. Je mi líto všeho, co se stalo, řekla

Koncentrační tábor Stutthof byl zřízen ihned po útoku na Polsko a německé anexi Svobodného města Gdaňsk, v jehož hranicích se nacházela vesnice Stutthof. Již 2. září tam dorazil první transport vězňů s asi 150 Poláky zatčenými o den dříve v Gdaňsku. Němci zpočátku tábor využívali jako vyhlazovací proti „nežádoucím polským živlům“ – především inteligenci z Gdaňska a Pomořanska. Od roku 1942 byli ve Stutthofu vězněni vedle lidí z okupovaných území Polska také vězni z různých evropských zemí. Od poloviny roku 1944 sloužil tábor také německým okupantům v tzv konečné řešení židovské otázky.

Od roku 1939 do roku 1945 bylo ve Stutthofu uvězněno kolem 110 000 mužů, žen a dětí z 28 zemí. Většina z nich pocházela z Polska, Sovětského svazu a III. říše. Mezi vězni bylo asi 50 000 lidí židovské národnosti. Němci zavraždili téměř 65 000 vězňů. Mnoho z nich zemřelo na přepracování, podvýživu a nemoci. Během evakuace tábora a pochodů smrti bylo zavražděno několik dalších tisíc vězňů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *