Jak se úředníci v Rusku chovají k navrátilcům z fronty na Ukrajině

Navrátilec z války na Ukrajině, žijící jako sirotek v Irkutské oblasti, byl v řadě čekatelů na bydlení přeložen z tisícího na pětitisící místo.

Sirotek z Bratsku v Irkutské oblasti, který se vrátil z války na Ukrajině, ztratil 4 000 míst ve frontě na bydlení, které mu bylo přiděleno od státu. Regionální úřady přitom přijaly zákon, podle kterého mají sirotci zapojení do bojů údajně dostat byty jako první. 21letý sirotek z Bratsku Vladislav Mirkazimov po návratu z ukraj. fronty tři měsíce nemůže získat práci. Ve frontě na bydlení se přesunul z tisícího na pětitisící místo, píší noviny Lidé Bajkalu.

Mladý muž absolvoval bratskou technickou průmyslovku v odbornosti programátora a okamžitě odešel do armády. V roce 2020 uzavřel smlouvu, sloužil v 155. samostatné gardové brigádě námořní pěchoty a v únoru 2022 byl odeslán do dějiště bojů na Ukrajině. Během „služební cesty“ měla jeho teta infarkt kvůli obavám o synovce. Přežila to, ale potřebuje péči.

Mirkazimov se navíc pokusil získat práci v Ruské národní gardě (obdoba Nár. gard v USA) a shromáždil všechny dokumenty kromě „osvědčení o rehabilitaci“, které žádná instituce v regionu nevydává. „Potřebuji potvrzení, že jsem se vrátil z Ukrajiny normální. K tomu však musím podstoupit rehabilitaci. I když nejsem zraněn či jinak postižen.“ prozradil mladík. Prošel psycholog. vyšetřením v Irkutsku. Tam mu bylo řečeno, že to stačí, že takové reference nevydávají, že je první, kdo o to požádal.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *