Spisovatelka Lenka Procházková: Hledisko obecné morálky

Ve čtvrtek 29. prosince zveřejnil server Novinky.cz starší rozhovor s Jaroslavem Baštou, kandidátem na prezidenta. Bulvární redakční titulek „Moskva má složku na Babiše. S Pavlem mohou být vydíratelní“ vyvolal na sociálních sítích značnou odezvu a debata stále pokračuje.

Někteří uživatelé J. Baštu kritizují za to, že „očernil“ v průběhu kampaně Andreje Babiše. Kdyby však nespoléhali na zavádějící titulek a věnovali svůj čas shlédnutí videorozhovoru, zjistili by, že se stali objektem mediální manipulace, komentuje na facebooku Lenka Procházková.

Videozáznam rozhovoru (ZDE) má stopáž jedné hodiny čtyř minut a téma tajných služeb začíná v čase 22:22 a končí 34:20. V celé této sekvenci J. Bašta odpovídá na amatérské a občas i sugestivní dotazy redaktorů velmi věcně a férově a dokonce lze říci, že vůči Andreji Babišovi a Petru Pavlovi i laskavě.

Na většinu čtenářů (diváků) musí jeho zasvěcené informace působit fascinujícím dojmem. Jaroslav Bašta sám po roce 1989 v tajných službách působil, pomáhal je “renovovat“ a osvobozovat od podřízenosti na těch sovětských a jako předseda občanské lustrační komise takzvaně odděloval zrno od plev. V průběhu rozhovoru vysvětluje (i pro laickou veřejnost) velmi srozumitelně, že skartace tajných dokumentů sice u nás proběhla, ale nic nebylo zničeno definitivně, protože KGB duplikáty obsažené v tzv. Sjednocené evidenci poznatků uchovala. V Jelcinově éře sice docházelo k prodeji materiálů z Moskvy do zahraničí, ale tehdejší československá vláda nic nekupovala, „chovala se čestně“.

Na dotaz redaktorů, zda jsou v Moskvě i složky na A. Babiše, odpověděl J. Bašta, že to bude „stejná složka jako je tady, nic dramatického“. Na naléhání redaktorů, zda touto složkou (uloženou v Moskvě) může být A. Babiš vydíratelný, reaguje J. Bašta tím, že je to pouze teoretický problém. Obdobný přístup má v rozhovoru i k Petru Pavlovi. Potvrzuje sice, že československý generální štáb byl přímo řízen GRU, ale objasňuje, že Petr Pavel v té době ještě nebyl plnohodnotný zpravodajec, teprve se školil a nebyl důvěrníkem vojenské kontrarozvědky, nebyl vyslán do zahraničí. V této fázi rozhovoru bylo zřejmé, že redaktoři usilují o to, aby z úst J. Bašty zazněl odsudek jak A. Babiše tak i P. Pavla, když navzdory své minulosti usilují o funkci hlavy státu. Jaroslav Bašta se k tomu nepropůjčil ani po naléhání. Pouze usoudil, že občané vnímají prezidenta z hlediska obecné morálky.

Doporučuji rozhorleným debatérům ze sociálních sítí, kteří Jaroslava Baštu za slova, která vůbec neřekl, odsuzují, aby si videozáznam jeho rozhovoru pustili a nespokojovali se hozenou kostičkou v titulku, která měla prezidentského kandidáta Jaroslava Baštu účelově poškodit v očích veřejnosti. V této vypjaté době je dobré držel se přísloví: Dvakrát měř a jednou řež.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *