PhDr. Zdeněk Zbořil: Nic nového v novém roce, lidé budou dál umírat pro zájmy bohatých

Oslavili jsme příchod nového roku, plno předsevzetí má každý. A myslíte si, že se něco změní, pane Zbořile?

Když si vezmeme poučení z minulosti, tak můžeme nikoliv odvážně, ale s velkou pravděpodobností konstatovat, že se nic nezmění, že svět se bude točit dál, někteří na tom zbohatnou, někteří zchudnou, některé to bude stát život.

Ten geopolitický rok, o kterém rádi mluvíme, a mnozí takzvaní odborníci jej předpovídají a vykreslují v nejpestřejších barvách, tak je přece jen úplně něco jiného než lidský rok, rok jednotlivců nebo národů, nebo celých skupin národů. Je to jinak chápaný rok než jak ho vidí, nebo chtějí vidět, politici a generálové na svých mapách v strategických pokojích.

Staronová terminologie…

Všimněme si jenom té změny terminologie, když se oslavuje nebo vzpomíná na 100. výročí vzniku Sovětského svazu, tak pojem Sovětský svaz přímo splývá s dnešním Ruskem. (Myšlena Ruská federace.) Když se mluví o nebezpečí války na Dálném východě, tak nikdo si nedá práci, myslím tím ze zúčastněných komentátorů, aby ty dvě země, které by mohly být důvodem ke konfliktu, to jest Korejská lidově demokratická republika na severu a Korejská republika na jihu, aby je řádně pojmenovali. Stále pro ně máme pojmenování, nebo neustále povýšeně používáme označení Severní a Jižní Korea, jako kdyby to byly nějaké vojenské operační zóny, kterým nechceme přiznat svébytnost bez ohledu na povahu politického režimu a bez ohledu na to, že tyto země se pomalu, některá pomaleji, některá rychleji, vyvíjejí tak, že je už ani nestačíme sledovat. A to mluvíme jen o těch „maličkostech“.

V okamžiku, kdy americký prezident promluvil o Indo-pacifické zóně, tak si málokdo uvědomil, že to je oblast téměř poloviny Zeměkoule, na které se mají odehrát, možná budou odehrávat už v nadcházejícím roce různé vojenské konflikty, budou zde vznikat různá nedorozumění a lidé se budou propadat do bídy, aby ti druzí na tom mohli bohatnout.

V tom smyslu si tedy dovolím tvrdit, že nic nového pod sluncem nebude, lidé budou umírat v zájmu těch, kteří chtějí zbohatnout. Lidé se budou rodit do zemí a do přírodních celků, které budou stejně nakažené lidskou činností, tak jako tomu bylo kdykoliv v minulosti.

Podrobněji ve videorozhovoru:

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika, Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *