Aleksandra Puzanova: Propast mezi chudými a bohatými se zvětšila

Jmění miliardářů prudce vzrostlo v roce 2022 díky větším ziskům z potravin a energií. Současně však narůstá i extrémní chudoba obyvatelstva.

Výrazné loňské zvýšení cen potravin a energií způsobilo, že miliardáři zbohatli ještě více, zatímco extrémně chudých lidí ve světě přibývá. Vyplývá to ze zprávy organizace Oxfam, zveřejněné ještě před zahájením výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu.

Zpráva dále uvádí, že více než 95 potravinářských a energetických korporací loni zdvojnásobilo své zisky. Výkonná ředitelka Oxfam International Gabriela Bucherová řekla:

Zatímco obyčejní lidé se denně musí uskromnit i u základních věcí, jako například jídlo, extrémně bohatí naopak překonali i své nejdivočejší sny. Poslední dva roky mohou předznamenat jednu z nejlepších dekád pro miliardáře. 

Bohatství miliardářů se za posledních deset let zdvojnásobilo a jejich celkový majetek se za poslední dva roky zvyšuje denně v průměru o 2,7 miliardy dolarů. Přitom nejméně 1,7 miliardy pracujících nyní žije v zemích, kde inflace převyšuje mzdy. A více než 820 miliónů lidí, tedy zhruba každý desátý člověk na Zemi, hladoví, z čehož 60 % tvoří ženy a dívky.
 
Světová banka říká, že pravděpodobně vidíme největší nárůst globální nerovnosti a chudoby od druhé světové války. Spousta zemí čelí bankrotu, přičemž nejchudší země nyní vydávají čtyřikrát více na splácení dluhů bohatým věřitelům než například na zdravotnictví.

► Pozn. Naší Pravdy: podrobněji k tématu ve výborném rozhovoru s Jaroslavem Baštou, jediným kandidátem na prezidenta ČR, který o tomto promluvil veřejně a nahlas – ZDE

Organizace Oxfam vidí jako řešení zvýšení daní extrémně bohaté populaci. Na celém světě nyní pocházejí pouze čtyři centy z každého zdaněného dolaru miliardářů – bohatí tedy platí sazbu 4 %.

Podle Oxfamu daně těch nejbohatších bývaly mnohem vyšší. Důvodem je i to, že během posledních čtyřiceti let vlády v Africe, Asii, Evropě a Americe snížily sazby daně z příjmů nejbohatším. Zároveň se však zvýšily daně na zboží nebo služby, které neúměrně dopadají na nejchudší lidi.

Zdanění miliardářů a velkých korporací je cestou z dnešní krize. Je načase, abychom zbořili mýtus, že daňové škrty pro nejbohatší mají za následek, že jejich bohatství takzvaně prosákne ke všem ostatním, míní Bucherová. Podle ní právě snižování daní po desetiletí nejbohatší vrstvě populace a velkým korporacím podněcovalo nerovnost, přičemž nejchudší lidé v mnoha zemích platí vyšší daňové sazby než miliardáři.


Pozn. Naší Pravdy k progres. zdanění: doslova nad Slunce nejjasnější ukázkou, kam to až dojde, pokud se progresivní zdanění odmítá, je současné Rusko. RF je skoro jediná země na této planetě, která ODMÍTÁ zavést progresivní zdanění ruských dolar. miliardářů (více než 130) a milionářů. V Rusku díky vedení státu v čele s V. Putinem byla zavedena ROVNÁ DAŇ ve výši 13 % dne 1.1.2001. O takovém doslova danajském daru pro ruské boháče si na Západě mohou tamější boháči nechat akorát tak jen zdát!

V Rusku pro všecky od zač. 21. století platí rovná 13 % daň, uklízečkami a prostitutkami počínaje, již zmíněnými dolarovými miliardáři konče. Výsledek? Více než DĚSIVÝ: 2/3 svého bohatství všichni dolaroví milionáři a miliardáři RF mají uloženy na Západě v daňových rájích, především v USA a ve VB. I proto je domácí ruská ekonomika BEZ PENĚZ. Tohle je ta nejhorší sabotáž na státní úrovni od rozpadu SSSR.

Pozn. Naší Pravdy k úrokovým sazbám centrobank: Dlouholetá politika ruské Centrobanky pod vedením její ředitelky Elvíry Nabiullinové používá nejen současných neúnosných 7½ % úrokové sazby, ale zcela běžně i dvakrát více, rekord byl až kolem 20 %!!! (Aktualizace z konce října 2023: ředitelka Nabiullinová zvedla úrokovou sazbu CB RF na hrozivých 15 %, v prosinci dojde k dalšímu navýšení, jež ekonomiku RF naprosto zničí) Výsledek? Ruská ekonomika je v zásadě stagnující, včetně vývoje, školství a ostatních rozpočtových resortů. Podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Ekonomika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *