Marek Řezanka: Čí kandidát je generál Pavel?

Petr Pavel šíří zjevnou nepravdu: „Nejsem kandidátem vládní koalice a nikdy jsem jím nebyl.“ Vláda Petra Fialy přitom zcela otevřeně podpořila tři kandidáty.

Petr Fiala vyslal následující signál (který patrně nedoputoval nejen k Petru Pavlovi, ale i některým jeho voličům):

Velmi pečlivě jsme naslouchali našim členům a voličům a z debat i průzkumů víme, že tito preferují tři kandidáty. Jde v abecedním pořadí o Pavla Fischera, Danuši Nerudou a Petra Pavla.

Petr Pavel tedy byl vybrán na základě přání voličů současné vládní koalice a jejích členů. Volí-li ho i ti, kteří kabinet Petra Fialy nesnášejí, očividně volí v rozporu se svými zájmy. Snad těmto voličům neuniklo, jak se premiér Fiala tetelil blahem, že první kolo prezidentských voleb vyhrál jeho favorit:

Děkuji Danuši Nerudové, Pavlu Fischerovi a samozřejmě Petru Pavlovi za jejich nasazení a gratuluji jim k jejich volebnímu výsledku. Měl jsem možnost s nimi osobně hovořit a poděkovat jim.

Jak ještě jinak lze našim občanům vysvětlit, že generál Pavel je vládou podporovaným, tedy vládním, kandidátem? Piráti uspořádali pro své členy anketu, koho podpořit v prvním kole voleb. Vyhráli Petr Pavel (37 %) a Danuše Nerudová (30 %).

Je příznačné, že u starosty Řeporyjí, Pavla Novotného (ODS), který je nechvalně známý výtržnictvím a výhružkami Marku Vítovi (dostal za to půlroční podmíněný trest s dvouletou podmínkou), se vystřídali všichni tři provládní kandidáti – tedy Nerudová, Fischer i Pavel. Novotný navíc na některé kandidáty tlačil, aby odstoupili ve prospěch Petra Pavla: „Bylo by fajn, kdybyste začali pomalu odstupovat.“

Významným podporovatelem Petra Pavla je rovněž fanatické provládní médium Forum 24 s Pavlem Šafrem v čele.

Je úsměvné, když je generál Pavel prezentován jako „občanský kandidát“. Ano, opřel se o podpisy lidí, ale na sesbírání těchto podpisů měl profesionální týmy – a podpisy získal v drtivé většině od voličů vládní pětikoalice. Občanský kandidát by byl takový, kterého by část občanů sama navrhla.

Ti, kdo volí Petra Pavla, si musí uvědomit, že tím pádem podporují i Petra Fialu, Pavla Novotného či Piráty. Petr Pavel není „občanský kandidát“. Je kandidátem těch, kdo touží uzurpovat veškerou moc v České republice.

Jestli se vám tento trend líbí, potom dejte Pavlovi svůj hlas. V opačném případě byste ale hlasovali proti sobě samým.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *