Případ Bohumila Hýla a Jaromíra Vrby

Strážmistr Bohumil HÝL se narodil 24.7.1924 a pracoval jako dělník Vítkovických železáren. Pro členství a aktivní činnost v ilegální organizaci KSČ byl v roce 1943 zatčen gestapem a do konce války vězněn v koncentračním táboře.

Do osvobozené vlasti se vrátil 26.5.1945 a ihned požádal o přijetí do řad SNB. Naposledy byl zařazen u oddílu Státní bezpečnosti ve Vsetíně. O jeho statečnosti a neohroženosti při plnění služebních úkolů svědčí už to, že v červnu 1948 sám zneškodnil a zajal pět banderovců.

Vůdce rozsáhlé protistátní organizace Světlana Jaromír Vrba

Dne 20. dubna 1949 při cestě vlakem do Vsetína poznal strážmistr Bohumil Hýl v jednom z pasažérů bezpečnostními orgány hledaného vůdce rozsáhlé protistátní teroristické organizace Světlana Jaromíra Vrbu, působící v Jihomoravském kraji.

Zatkl ho, vystoupil s ním na stanici ve Vsetíně a vedl jej na velitelství SNB. V městském parku se ale Vrba chopil příležitosti, z boční kapsy kabátu vytáhl nabitou pistoli, na strážmistra vystřelil a začal utíkat. Hýl palbu na prchajícího Vrbu opětoval, jedna z ran ho trefila do pravého ramena a přeťala kost. Kvůli tomu mu pak pravá ruka ochrnula. Poté Vrba vystřelil na pronásledujícího jej strážmistra Hýla a ranou do srdce ho namístě usmrtil.

Po incidentu Vrba plánoval útěk za hranice. Společně s dvěma členkami Světlany se skrýval v provizorním podzemním bunkru na Slovensku, potom několikrát místo úkrytu změnili. Mezitím se snažili zajistit si cestu do zahraničí. Doplatili však na úspěšné zapojení tajných složek do odbojové organizace.

Jan Vrba přebral za svého otce v roce 1997 medaili Za hrdinství z rukou prezidenta Václava Havla

Jeden z infiltrovaných vystupoval mezi odbojáři jako zahraniční agent, a právě on měl zajistit Vrbovi a dalším bezpečný odjezd za hranice. Když pak Jaromír Vrba nastupoval u Pulčína během květnové noci do černého auta s diplomatickou značkou, netušil, že jej jeho posádka místo do zahraničí veze na velitelství StB.

Život Jaromíra Vrby skončil na šibenici jen pár dní před Vánocemi, 19. prosince 1950. Byl jedním z celkem devíti lidí, kteří za činnost v odbojové skupině Světlana dostali trest smrti. Po sametové revoluci byl rehabilitován a jeho syn Jan převzal od prezidenta Václava Havla in memoriam medaili Za hrdinství.


Park strážmistra Bohumila Hýla ve Vsetíně v r. 1986, dnes se jmenuje Panská zahrada.

Pozn. Naší Pravdy: Na místě zastřelení strážmistra Bohumila Hýla ve vsetínském městském parku se nacházel pomníček k této události. Po pádu ČSSR byl pomníček odstraněn.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *