Olga Samofalová: Veletrh marnivosti v Davosu zkrachoval

Kdysi významné Celosvětové ekonomické fórum v Davosu se stalo nepotřebným pro mocné tohoto světa. Ignorovali jej přední představitelé USA a Číny, Ruska a dokonce George Soros si vymyslel pouze “formální písemnou odpověď”. Z “velké sedmičky” dorazil do švýcarského sjezdařského střediska jen německý kancléř. Proč ekonomické fórum odumírá?

Celosvětové ekonomické fórum, které tento týden probíhá ve švýcarském sjezdařském Davosu, už není ono. A z ekonomiky tam už nic nezůstalo. To říkají nejen ruští, ale také západní ekonomové.

Vidíme, jak umírá před našima očima. Mnozí chápou, že se říkají nesmysly – a to je všechno. A tato příznačnost leze ze všech škvír, prohlásil ekonom Michail Chazin. Podle jeho slov je už zřejmé, že se obraz světa změnil, a “tito hoši” se pokoušejí dát najevo, že všechno pokračuje. Problém fóra nespočívá v tom, že se tam shromáždilo málo lidí, lidí bylo právě hodně, neštěstí je v tom, že lidi, kteří kormidlují světem, tam už nejsou. Ukázalo se, že v Davosu nemají co dělat.

Davos ponechali bez povšimnutí nejen vůdce USA Joe Biden a hlava Číny Si Ťin-pching nebo Ruska Vladimír Putin. Nejen to, nejel tam nejen ruský, ale ani čínský byznys. Čínská delegace byla celkově málo početná. Z celé “velké sedmičky” do Davosu dorazil pouze německý kancléř Olaf Scholz. Ani prezident Francie Emmanuel Macron, ani ministerský předseda Velké Británie Rishi Sunak do Davosu nepřijeli. Druhou po Scholzovi důležitou postavou byla pouze předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ránou bylo odmítnutí přijet na fórum jeho zakladatele Klause Schwaba. Další ránou bylo odmítnutí účasti v Davosu miliardáře George Sorose, který se odkázal na nesoulad v programu (velmi divná výmluva, vzhledem k tomu, že o konferenci se vědělo tři měsíce).

Nepřítomnost většiny zástupců velké sedmičky, Číny a Ruska zbavuje fórum charakteru kolektivního globálního orgánu, který dříve formoval strategické iniciativy. Probíhá v době rozsáhlých geopolitických konfliktů, proto se většina globálních lídrů zabývá vlastními taktickými politickými a ekonomickými problémy, domnívá se vedoucí katedry světových finančních trhů a finančních technologií REU (Ruské ekonomické univerzity, pozn. překl.) Plechanova Denis Perepelica.

Podle jeho názoru klesl status fóra v mnohém také kvůli krizovým jevům v USA a Evropě a ztrátě iniciativy globalistů ve světovém měřítku. Davos se postupně přeměňuje na regionální západní platformu, protože přenáší důraz z řešení globálních otázek na servis zájmů transatlantického oligarchátu, říká Perepelica.

Dříve se na fóru scházeli političtí zástupci velkých ekonomických mocností, hlavy největších světových nadnárodních korporací a nejbohatší zástupci z celého světa. Obvykle projednávali proces globalizace světové ekonomiky. Letos prakticky není co na ekonomickém fóru v Davosu hodnotit. Myšlenka globalizace se stává stále méně aktuální na pozadí postupného rušení unipolární světa, což znovu ukázala nepřítomnost prezidentů a premiérů hlavních světových ekonomických velmocí. Nadnárodní společnosti už nebudou moci kontrolovat všechny světové trhy v nových geopolitických podmínkách. Pravděpodobně se právě proto struktura účastníků fóra podrobila takovým změnám. Hlavní pozornost se nyní věnuje novým omezujícím opatřením vůči Rusku a vojenské pomoci Ukrajině. Proto z ekonomického hlediska lze fórum hodnotit jako neefektivní, říká Vladimír Černov, analytik Freedom Financi Global.

Poprvé jsem byl na fóru v Davosu v roce 2001. A za tyto roky se velmi silně změnilo. Tak tedy, co bylo tehdy a je nyní, je jako nebe a dudy, říká prorektor RGSU (Ruské státní sociální univerzity, pozn. překl.) Džomart Alijev. Je zde možné hovořit o komplexu příčin.

Za prvé, fórum ztratilo svou naléhavost. Byl to rozměr plesu podnikatelů s prvky veletrhu marnivosti, kde byly snahy zregulovat konflikty a představit nové osoby. Na fóru zveřejňované nové koncepce a nechvalně známé obchodní dohody byla pouze prohlášení. Ve skutečnosti na samotném fóru nikdo obchodní dohody neuzavíral, ty se uzavírají předem. Nicméně v posledních letech je tento ples už neaktuální.

Významně vyrostla informační složka pravidelné aktuální komunikace podnikatelů. A před kým se teď předvádět? Teď už existuje jiná hladina komunikace, vysvětlil.

Druhý důvod ztráty zájmu o Davos spočívá ve vzniku velkého množství aktuálnějších alternativ jak co do formátu, tak i co do obsahu, dodává. Například, “letní Davos” v Číně bude s velkou pravděpodobností ještě dlouho aktuální. Je to mocná asijská platforma, která se v určitém okamžiku přestane nazývat “letním Davosem”. Lze počítat i s tím, že i my rozjedeme Dálnovýchodní ekonomické fórum, uzavírá Alijev.

Přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová (ZDROJ)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Ekonomika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *