PaedDr. Jindřich Kania: Volba presidenta republiky

Na jedné televizní stanici tu vážnou věc provázeli pořadem Hledá se prezident. To mně přišlo hodně nevkusné. Jde snad o zábavnou televizní soutěž? Jakousi další realityšou? Stejně prachpitomé mně připadají televizní debaty. Dirigují je neznámí lidé v pozadí, kteří vodí moderátory a ti pak mají úkoly rozmanité jen málo: Tomu zatlač, toho potlač.

Ve výsledku celého souboru opatření, ve sféře mediální, politické, kulturní atd. se místo demokratických voleb odehrává fraška. Protože je zcela jistě, a to ve všech volbách v posledních desetiletích, uplatněný princip „vybrat si můžete jen z toho, co vám nabídneme“. (A je to ošetřeno tak, že to nemá občan rozpoznat a má se domnívat, že ústřední postavou, přímo subjektem volby je on sám.)

Copak se některý z kandidátů objeví na pozici favorita občany navržen a občany protlačen? To nikdy, ale vždycky se objeví figury vypěstované médii, protlačené nějakým chvatem politického orgánu. Takhle nahrubo a nahlas to lidem mezinárodní a domácí supermanažeři, které nikdo nevolí a kteří šoupají figurkami kandidátů, jistě neřeknou a neprozradí.

Kde se vzali tu se vzali přímo na pódium se vynořili borci. Někteří jsou již staří známí, panáčci ze senátu. Jiní jako by spadli z nebe, i když někteří vypadají jako by to bylo spíše z višně. Agentury rozjedou volební kampaně a kandidáti začnou hrát své role. A cirkus humberto jede. A jede. Z voleb se pak v samotný den Dé udělá v televizi a jinde falešný závod, aby bylo zase nějaké drama. Jedině v tom je smysl zveřejňování postupně se vyvíjejících součtů volebních výsledků po uzavření volebních místností.

A na tom parazitují sem tam courající figurky z obrazovky. Ale vždyť se nic ve výsledcích postupně nevyvíjí, to jen někde stíhají dříve, jindy později spočítat a odevzdat to, co se do čtrnácté hodiny dostalo do uren, tam to prostě je a žádný závod se přece nekoná. Nebo snad ano? Oblbovací média korunují oblbování občanů vytvářením představy, že snad se konečné výsledky po 14. hodině nějak vyvíjejí, jako by už konečný výsledek nebyl hotový ve 14 hodin. Po čtrnácté hodině ani před ní žádný závod skutečně neprobíhá. To jen média nás mají za idioty.

Patrně vlastními silami se do pelotonu prvního kola rozhodli zařadit miliardáři, které sice „nikdo“ vlastně nechce, ale kteří si to mohou zaplatit. Avšak nejsou-li na vodítkách, média nedostanou pokyn je tlačit a tak je neakceptují, některé ani jako kompars. To někdo napsal, že televize mají úkol nabídnout občanům postavy určené k výběru, ale nemohou přece nabízet nepřehledný „dav“. Jak by organizovali ony taškařice, zvané debaty a superdebaty, kdyby se jim kandidáti nemohli vtěsnat na pódium. Nezávislá (to určitě) média některé opovážlivé kandidáty dehonestují nebo přímo mediálně zlynčují. V případě nutnosti zasahují úřady (především ministerstvo vnitra), kterému to pomohla řešit americká agentura (firma) přizvaná k vyhodnocování podpisů, a také orgány zabývající se trestním stíháním.

Nevyhovující (komu?) kandidáty vyškrtnou, odškrtnou, přeškrtnou, odsoudí. Zákonné a úřední síto není tak dokonale jemné, aby na jeviště nemohla proklouznout nějaká potenciálně nebezpečná rybička. A tu média spolehlivě zasáhnou. Zatím stále úspěšně. Nevím, zdali to tak je a bude napořád, že budou média rozhodovat. Myslím si ovšem, že zde je klíčové místo celého toho „demokratického“ podvádění. Pokud se s tím, že média nepřinášejí „nabídku“ osobností, nýbrž určují panoptikum panáčků, ze kterých je vnuceno si vybrat, něco kloudného nestane, nebude snadné dosáhnout stavu, kdy půjde skutečně o volby a nikoli o kabaret a habaďůru na voliče. Zatím to jsou dominantně média tzv. hlavního proudu, též nazývaná míněnítvorná, která volby dokonale zmanipulují.

Pokud někdo jako pánové Klaus nebo Zeman nemá daleko v minulosti před volbami svoji startovní čáru, nemá proti vůli médií, respektive proti vůli těch, komu média slouží, valně šanci. Jsem si vědom, že pan Klaus nebyl zvolen přímou volbou. Mám jen na mysli to, že stejně jako pan Zeman by měl proti manipulaci médií podobnou výhodu, jako měl v přímé volbě mistr MZ. Proti panu AB jedou média řádku let, takže je mu náskok v politice proti ostatním, byť mnozí také nejsou nováčky, málo platný. A zase jsou to média, která to mají na triku.

A tak tady máme Pány Pavla a Babiše. Ale to je překvapení. Málo platné, že se neprosadila jedna paní, dvěma mistry oboru válečnického a obchodního si občané voliči moc nepomohli a neprospěli. Podle mého názoru jeden za dvacet bez dvou a druhý za osmnáct. Naděje spojované s AB považuji vesměs za liché, ale tomu člověku dám hlas. Opět v představě podpory menšího zla. Jako v případě MZ. Který ale nakonec zklamal, protože co pan prezident Zeman provádí v posledním roce svého fungování, to vlastně není nic méně než popření jistých opatrných nadějí vložených do toho člověka.

Napadá mě, že pokud mu šlo o to, aby byl zvolen a znovu zvolen, vsadil na voliče, kterým se líbily jeho aktivity, jako předváděl v prvním funkčním období. Ale ve chvíli, kdy už nebylo možné znovu kandidovat, na své voliče z minulých dvou voleb se dokonale vybodl.

V Afghánistánu chtěl válčit vždycky, ale podporovat válčení v Evropě si dříve moc nedovoloval. Když si vzpomenu na zahájení přeletů přes území ČR, které byly páchány nikoli kvůli rekreaci u moře v Jugoslávii, nýbrž s bombami na Srbsko a Srby, váhám, zda ta jeho omluva Srbům byla míněna vážně či zda to byl zase jen trik na voliče. Když totiž v těchto časech dává nejvyšší státní vyznamenání fašounovi, který chce válčit do posledního Ukrajince a který sic jako americká loutka, ale přesto nese nepřehlédnutelný díl odpovědnosti za ono válčení. Ale vracím se k „dvojčatům“, s nadsázkou si dovolím nazvat je New Yorkskými dvojčaty, což má být vtipná narážka na jejich americká pouta.

Pan PP se brání a podle mého názoru docela chytře výpadům, že byl školen na komunistického rozvědčíka. Útoky na pana PP, totiž že jsou jakoby směřovány proti němu, ale ve skutečnosti jsou zaměřeny na voliče, o nichž se někdo domnívá, možná právem, že strašidlo komunismu už je dostatečně zažrané ve společenské psychologii a je možné úspěšně ho proti někomu použít. Uvidíme. Jak zabere skutečnost, že paní generálová, dříve Zelená, byla dokonce i rudá a studovala na komunistickou propagandistku? Možné je, že to bude fungovat, ale je to klíčový problém? Pan AB samozřejmě nemůže přijmout výhovorku pana PP, že se školil do funkce vojenského atašé, která je spojena s vojenským zpravodajstvím, což je zcela legální pozice za každého režimu.

A pan AB jistě nebude akceptovat, když pan PP mluví o tom, že vždycky chtěl bránit vlast a občany a nikoli vedení komunistické strany a že na tom zůstává beze změny, když nyní opět a stále mu jde o obranu vlasti a občanů a nikoli o režim. Dovolí si pan AB nastoupit na pana PP s tím, že hlavní jeho průser spočívá v tom, že se z něj stal oddaný praporečník a střelec NATO a že neříká nic o tom, že by se NATO mělo především a hlavně držet své zakládající smlouvy, kde se pakt zavazuje především a hlavně k mírovým řešením mezinárodních problémů a konfliktů? To totiž nehodlá praktikovat ani jeden z těch dvou lišáků podšitých. Nebo někdo z nich ano? To by bylo překvapení.

Oba dva se horlivě řadu let účastní nebo přicmrndávají k útočení na Rusko. V propagandě, ekonomických sankcích, v podpoře samotného ukrajinského válčení. Například „obá dvá“ nehledí na ukrajinské fašouny jako na problém. Babiš hlasuje pro rozšiřování NATO o Švédsko a Finsko, Pavel si pochvaluje přípravu na změnu ústavy, čímž by se mělo umožnit zapojení nejen profesionálů, nýbrž všech odvedenců do války. Babiše zpočátku ani nenapadlo, že by přebral Baštovi protiválečné závazky. V posledních dnech jakoby něco takového zkusil, jen jestli to myslí vážně, po tom všem, co doposud předváděl.

Nejsem si jistý, co v tom je, že na AB je léta letoucí veden tak urputný útok. On byl přece přijat při své návštěvě Ameriky v ústředí CIA. Například. Že by tam něco popletl? Vždyť ale se západem hrál hru na novičok, ricin, Vrbětické výbuchy a podobně. Ani za mák nebránil Koněva v Praze a podobně. Zelenský je podle pana AB pašák a frajer a podobně. Atd. Nechápu, proč mocné nadnárodní pozadí, třímající v rukou vodítka politfigurek v Čechách, nezasáhlo na jeho obranu, pokud útoky na AB vycházejí plně a jenom od jeho domácích konkurentů. No nevím, spíš asi nejde o domácí konkurenci. Že už v doupatech Západu zjistili, jak mohou vodit a manipulovat generála, to je jisté. To si vyzkoušeli nejméně v NATO, kde „úspěšně“ panáčkoval. Takže to by mohl být ten důvod, proč mu odpustili rudou minulost.

Pánové PP a AB si podle mého selskomudrlantského názoru opravdu nemají v mnohém ohledu co vyčítat. Ale uvidíme, jak se s tím svým posláním bojovat o pozici vypořádají. To se těžko dopředu odhaduje, kam až si dovolí zajít. Vyčítat navzájem si jistě budou. Ale budou to výčitky zaměřené na to podstatné? Myslím, že toho se to týkat nebude, toho se asi ani jeden z nich vážně nedotkne. Nebo se mám domnívat, že třeba zazní výhrada k několikanásobné přísaze ve stylu středověkých žoldnéřů, kteří bez výčitek svědomí přecházeli z jedné strany na druhou, podle toho, kde to sypalo? No třeba jo, ale vždyť zatím se pan AB ani kloudně nepostavil k problémům, jak zabránit zničení české ekonomiky. Nebo snad ano? Ale přece ani on, když předsedal vládě a to stejně jako Fialový Petr, nepřijal nabídky odborníků na řešení energetické krize, když teprve hrozila. A mohl to těm současným kazirepublikům (jsou tak mrňaví, že kazisvěti to jistě nejsou) v zárodku zkomplikovat. Tak proč to neudělal?

Jaký je to mistr světa, pokud nepoznal, kam do povede například s tou zlopověstnou Lipskou burzou? Nyní se AB v kampani jeden proti jednomu vytasil se závazkem, že nezavleče Česko do války. Tak tohle musím a chci to podpořit. Jen jestli to hodlá vážně dodržet. Budu volit AB. Ovšem s vědomím, že sliby a závazky volebních kampaní mohou být a často jsou jen pěkný zpěv lapaným ptáčkům. Zatím se nezbavuji dojmu, že nynější rozdíl mezi dvěma zly je významně menší než při minulých prezidentských volbách.

Poznámka „na okraj“: vnímám i to, že ten rozdíl se podařilo na konci druhého funkčního období panu Zemanovi snížit na minimum. V těchto volbách budu AB volit hlavně proto, že bych mohl pomoci, aby loutkovodičům v zákulisí a panáčkům ve vládě a celé té patě „umělců“ a pomatenců nevyšly plány vypéci nás občany generálem. Samozřejmě mě velice netěší, že nemohu volit mezi dobrem a zlem. Na to si budu muset ještě počkat. Snad neumřu dříve, než k tomu někdy dojde.

A napadá mě, co by mohlo být, bude-li zvolen generál. Mohlo by být i to, že pan AB následovně vyhraje s ANO parlamentní volby a stane se předsedou vlády? Nebyla by nakonec taková pozice pro republiku a její občany užitečnější? Nevím. Ale i kdyby to tak mohlo být, nyní budu volit proti panu generálovi.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *