Marek Řezanka: Dva světy

Petr Pavel, který údajně hodlá naši společnost sjednocovat, ji rovnou rozdělil na občany milující pravdu – a podlé lháře, kteří těm prvním škodí:

Tyhle volby jsou soubojem dvou světů. V tom našem se cení odvaha, čest, důstojnost a říká se pravda, i když se nehodí.

A pak je tu druhý svět, plný lží, strachu a chaosu, ve kterém jde pouze o vlastní prospěch. Svět, který plodí ovoce jen tomu, kdo ho diriguje.“

Jinými slovy – všichni ti, kteří ostře kritizují vládu za její asociální a proválečnou politiku, jsou označeni za lháře. Kdo o sobě prohlašuje, že má jediný pravdu – a že je čestný, většinou pravdu nemá a o jeho cti lze pochybovat. Toto není nic jiného než čirá manipulace.

Ale jedno bychom si z Pavlových slov vybrat mohli: Onu stranu, na níž hodláme stát: Chceme mít „pravdu“ s Fialovou vládou? Jestliže ne, víme přesně, koho (ne)volit.

Výkonným ředitelem Iniciativy Spolu silnější, která propaguje generála Pavla, je Radko Hokovský, výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty. Tento think-tank je sice domácí, ale je úzce ideologicky profilovaný – a jeho významnou tváří je bývalý pornoherec, Jakub Janda. Odtud tedy vítr fouká, když generál Pavel hovoří o světě pravdy. Tento svět je ve skutečnosti světem cenzury. Světem, který nepřipouští jiné hledisko, než to své. Světem, který nepřipouští diskusi – a své odpůrce zesměšňuje a nálepkuje je jako lháře, zbabělce a bezectné.

Vzepřeme se tomuto světu. Odmítněme cenzuru, bídu a válku. Když ne teď, potom již patrně nikdy.


Kde chcete být napřesrok?

Marek Řezanka

Vyberte si ze dvou světů,
Petr Pavel vzkázal nám.
Vidíme snad vše, co je tu.
Proto vás teď nabádám:

Buďte velmi ostražití,
s kým že pravdu chcete mít.
S Fialou to není k žití,
s ním dialog bude smyt.

Cenzura již slova hlídá,
k ní se ještě přidá bída:
Zavřít ústa, srovnat krok.

Kdo vás mučí, ještě přidá,
pro něj jste míň nežli hnida.
Kde chcete být napřesrok?

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *