Andrej Polunin (Svobodnaja Pressa): Předpověď předsedy KSRF Gennadije Zjuganova na rok 2023

Šéf Evropské rady Charles Michel věří, že příští dva až tři týdny budou v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou rozhodující. Uvedl to v rozhovoru pro deník El Mundo, zveřejněném 23. ledna.

Co se stane v roce 2023, hodně závisí na nadcházejících týdnech, řekl Michel. Dodal, že musíme „poskytnout Ukrajině tanky, které právě teď potřebuje“.

Připomeňme, že Kyjev požadoval od svých partnerů asi 300 tanků – to by mělo stačit k „vytvoření výhody nutné pro druhou úspěšnou protiofenzívu“, uvedly stránky Politico s odkazem na západní zdroj. Na druhé straně, jak napsal The New York Times, spojenci Ukrajiny naznačují, že Rusko s příchodem jara může zahájit novou ofenzívu.

Jedna věc je jasná: rok 2023 skutečně slibuje, že bude zlomový. Jaké závěry by měl Kreml vyvodit v současné situaci, co je potřeba, aby Rusko vyhrálo? V roce 2022 byly hlavními tématy vojensko-politická operace, 100. výročí SSSR, ale i systémová krize kapitalismu a informační válka, říká Gennadij Zjuganov. V důsledku toho se dnes ve světě i v Rusku vyvinula nová skutečná mocenská rovnováha. Spojené státy, bez ohledu na to, jak moc nám ukazují zchátralého Bidena, posílily svou pozici. Evropu si podmanily do té míry, že i Německo přenechává Americe své trhy a posílá tam své továrny s nejmodernější technologií. Yankeeové přinutili Evropany, stejně jako všechny ostatní, kteří jsou v jejich zóně vlivu, kupovat jejich super drahý zkapalněný plyn.

Pokud jde o Ukrajinu, ta se proměnila ve vojenskou základnu, kde se testují nové západní zbraně.

Pokud analyzujeme informační pole Ameriky a Evropy, je jasné: Ukrajinu dávno odepsali, její vítězství nepotřebují. Potřebují zničit Rusko. Spojené státy se navíc zaměřily na tvrdý boj s Čínou. De facto vyhlásily válku jak Komunistické straně Číny, tak ČLR jako největší zemi.

Svobodnaja Pressa: Jak Rusko vypadá v současné situaci?

Naše země vydržela, odolala, vyhnula se nejnegativnějším následkům sankcí – ve skutečnosti se vyrovnala s nejobtížnější situací. Ale musíme jasně pochopit, že to nestačí. Z této situace musíme vyjít vítězně. A k tomu je nutné co nejvíce rozšířit a posílit spojenecké vztahy a struktury. Především s těmi, kteří nás podporují. Minulý rok pro nás byly ústředními událostmi Čína a 20. sjezd KS Číny. Udělali jsme vše pro to, abychom ruskou veřejnost seznámili se skvělými úspěchy Komunistické strany Číny. Čína nás podporovala – a v důsledku toho selhal západní plán na izolaci Ruska. Ještě poznamenám, že nás podporovaly všechny země socialistického zaměření. Tvoří většinu těch, kteří jsou dnes na naší straně. Putin a vláda shrnuli výsledky roku 2022. Dovolte mi připomenout, že někteří předpovídali téměř kolaps ekonomiky, snížení výroby o 10-20 %. Ve skutečnosti pokles nebyl větší než 2 %. To by ale nemělo nikoho uklidňovat.

Svobodnaja Pressa: Proč si to myslíte?

Rok 2023 bude mnohem obtížnější než ten předchozí. Starý systém ekonomických vazeb byl zničen a nový nebyl vytvořen.

Vládnoucí strana Jednotné Rusko nenabídla obraz budoucnosti. Pohybujeme se kolem temp růstu asi 1 % HDP ročně. To bylo přibližně stejným tempem za posledních 30 let. Zatímco svět jako celek se v tomto období vyvíjel 3-4x rychleji. V důsledku toho se HDP Ruska od začátku 90. let zvýšil pouze o 30 %, zatímco HDP západních zemí o 250 % a HDP Číny rekordně 14.5x!

Musíme pevně určit cestu, kterou se země vydá. Putin už v roce 2021 řekl, že kapitalismus se dostal do slepé uličky. Strana Jednotné Rusko, ale stále táhne zemi po Gajdarových liberálních kolejích. Přestože se již nekoná Gajdarské fórum, Čubajs uprchl do zahraničí a ultrapravičák Svanidze byl vyhozen z televize, nového kurzu se však zatím nedočkáme. Rok 2023 totiž určí výsledek Speciální vojenské operace, socioekonomickou situaci v zemi, regionální a prezidentské volby. A zde hodně záleží na komunistické straně, na levicových vlasteneckých silách, které jsou v Rusku skutečnou a hlavní opozicí. Právě tyto síly mají jasný a přesný program. Právě ony vytvořily návrh rozpočtu na rozvoj a demonstrovaly jedinečné zkušenosti lidových podniků. V roce 2023 budou volby dvou desítek gubernátorů, stejně tolika zákonodárných sborů a 12 voleb v krajských městech. Zúčastní se jich tři čtvrtiny obyvatel země. Přípravu na ně proto považujeme za jednu z hlavních oblastí práce.

Svobodnaja Pressa: Co je to za práci?

Uspořádáme pléna ke dvěma nejdůležitějším tématům – k vlastenecké výchově a k otázce, jak zastavit zánik země a ožebračování občanů. Uděláme vše pro zlepšení blahobytu každého člověka – od schopnosti učit děti až po životní minimum a efektivní péči o ženy a seniory. K tomu připravujeme program. Nyní se o tom diskutuje v základních organizacích. A v první polovině července to zvážíme na třetím Orjolském ekonomickém fóru. Tam schválíme program a půjdeme s ním do komunálních a prezidentských voleb. Navíc v Orlu chodí k volbám i náš gubernátor Klyčkov. Dodám, že v mém rodném regionu Orlu dosáhli vynikajících výsledků. Sklidili jsme 5 tun obilí na osobu, ukázali velmi přesvědčivý příklad přilákání investic a zavádění sociálních programů. Hlavní pomocí jsou naše zkušenosti. Nejlepší v roce 2022 dopadly naše lidové podniky. Zvláštní pozornost a zájem si zaslouží náš personální potenciál. Naše odpovědnost a soudržnost nám umožňují pracovat efektivněji. Na rok 2023 je také naplánována řada významných akcí věnovaných 30. výročí naší strany. Půjde o jakési pokračování akcí, které byly věnovány 100. výročí SSSR. Pokračujeme v nejlepších tradicích leninsko-stalinské modernizace, držíme vysoko prapor vítězství, prapor osvobození Ukrajiny od nacismu, fašismu a banderovců.

Dovolte mi připomenout, že jsme vždy volali po uznání Doněcké a Luganské lidové republiky a aktivně jsme hlasovali pro návrat čtyř regionů do Ruska. Pomáháme dětem, ženám, seniorům Donbasu – vyslali jsme tam 104 humanitárních konvojů, 17 tisíc tun nejnutnějších potřeb a 105. konvoj připravujeme k odeslání. Přijali jsme zde, v Moskvě, 12 000 donbaských dětí – učili jsme je, léčili je. Navštívily Rudé náměstí, katedrálu Krista Spasitele, VDNCH, místa vojenské a pracovní slávy. Tyto děti chápou, že jsme opravdoví přátelé. A rychle absorbují pocity respektu a vlastenectví. Dne 14. února uspořádáme schůzi Všeruské komunistické strany. Bude se konat po celé zemi, po celé planetě. Práce se zúčastní naši soudruzi ze Svazu komunistických stran bývalých sovětských republik a zahraniční hosté. Celkem se zapojí více než 40 tisíc našich aktivistů. A pak, 17. února, bude večerní shromáždění v Sloupové Síni s nádherným koncertem.

Ujali jsme se iniciativy vrátit Stalingradu historické jméno. 2. února je tomu 80 let, co jsme tam rozbili armádu polního maršála Pauluse a zajali téměř 100 tisíc fašistů, z toho 26 generálů.

Dnes na Ukrajině NATO a nacističtí Banderovci křičí, že vyhrají. V reakci na to řeknu: v otevřené bitvě nás ještě nikdo neporazil. A neporazí.

Ano, členové NATO hrozí, že dodají Kyjevu 200-300 těžkých tanků. A já připomenu: bitvy o Orjol-Kursk se zúčastnilo 3000 tanků ze sovětské strany, z německé strany 3700. A ve slavné bitvě u Prochorovky měli nacisté 311 tanků a 70 tisíc vojáků – a všechny byly rozemlety za dva dny.

Navíc musíme pochopit: při obraně naší státnosti a nezávislosti máme plné právo použít jakýkoli typ zbraně. Za tímto účelem byl vytvořen náš jaderný protiraketový štít. Jsme mírumilovní lidé, ale vyžadujeme respekt k naší bezpečnosti. A uděláme vše pro to, abychom to zajistili.

Svobodnaja Pressa: Jaké jsou hlavní závěry, které lze dnes vyvodit?

Dochází k osvícení země – jak jejích občanů jako celku, tak vlády. Konečně došlo k pochopení, že Rusko nemá v globálním kapitalistickém světě místo.

Rusofóbie a antisovětismus přitom pokračují ve své špinavé práci nejen v zahraničí, ale i v samotném Rusku. Musí se s nimi rozhodně jednat. Zatím to dopadá takto: vpředu jsou NATO a nacisti-banderovci, vzadu zrádci-vlasovci 90. let a uprostřed se dostává pod nohy pátá kolona, ​​která zemi brání fungovat a posilovat bezpečnost. Tato situace vyžaduje maximální jednotu. Hybridní válka ve skutečnosti přerostla do „horké“ války. Ničí zemi. Je nutná plná mobilizace sil a prostředků.

Potřebujeme co nejzodpovědnější přístup k výchově k vlastenectví. Nyní aktivně spolupracujeme s našimi mládežnickými organizacemi – pionýry, členy Komsomolu, ženským hnutím, Svazem důstojníků, Levou frontou. To hraje nesmírně důležitou roli. Jdeme k volbám – máme k nim koho vyslat, máme koho učit. Kdo nahlas prohlašuje, že něco dokáže sám, je v beznadějné a absolutně neudržitelné pozici. K dosažení přesvědčivého výsledku potřebujete silný, autoritativní tým, jasný program a jedinečné zkušenosti.

Je třeba se opřít o naši tisíciletou historii, jejímž vrcholem byla sovětská éra. Právě na základě sovětských zkušeností by se měli mladí lidé učit a vzdělávat – na knihách „Jak se kalila ocel“, „Rozrušená země“, „Mladá garda“. Pak budeme mít nová vítězství! To vyžaduje velmi odpovědnou politiku vlády: jasný a přesný dialog se společností, spravedlivé volby.

Je příznačné, že zpráva „Přežití nejbohatších“, zveřejněná v den zahájení Světového ekonomického fóra v Davosu, požaduje systémové a rozsáhlé zvýšení daní pro superbohaté – až o 50 %. To umožní vrátit do státní pokladny příjem, který zbohatlíci získali krádeží veřejných peněz a nečestných zisků.

Naši chamtiví oligarchové zatím nejsou ochotni platit ani takové daně, které jsou již nyní uvalovány na ty nejbohatší ve většině zemí světa.

Pozn. Naší Pravdy: podrobněji ZDE

Nyní musíme vyvodit dalekosáhlé závěry a vyhrát. Naše budoucnost přímo závisí na porážce nacismu a banderovců, na soudržnosti státně vlasteneckých sil, na levicovém obratu ve prospěch socialismu a spravedlnosti. A z hlubokého pochopení – především ze strany vedení země – že bez těchto změn není možné dosáhnout vítězství.

ZDROJ, překlad Karel Kluz

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *