Z německých zdrojů: Němečtí a ruští váleční zajatci

Pan profesor Q. Knapp z Mnichova napsal: „…propaganda neustále mluví o strašných osudech německých zajatců, aniž by se zmínila o plánovitém masovém vyvražďování ruských zajatců.“

Přesně tak postupují i někteří „komentátoři“ nejen na web. stránkách. Takovou propagandu odsoudil pan profesor zcela jednoznačně. Objektivně usuzující čtenáři jsou stejného mínění jako on.

Podle německých údajů v německém zajetí z 5,75 miliónu sovětských zajatců zahynula zhruba více než polovina všech těchto zajatců, tj. 3,3 miliónu. Přesto, že německých zajatců v SSSR zahynulo poměrně mnohem méně než sovětských v Německu, propaganda neustále mluví o strašných osudech německých zajatců, aniž by se zmínila o plánovitém masovém vyvražďování ruských zajatců.

Pozn. Naší Pravdy: podrobněji k životu sovětských zajatců v německém zajetí ZDE

Sovětští zajatci v německém zajetí

Do sovětského zajetí se dostalo asi 3,1 mil. německých vojáků, nepřežilo jich přibližně 1,1 až 1,3 miliónu, to znamená asi každý třetí. (str. 51). A to musíme vzít v úvahu ještě velmi drsné životní podmínky zajatců na Sibiři nebo v oblastech jí přilehlých. Již ruské severské klima bylo samo o sobě vražedné.

Zajatí Němci na seřadišti v sovětském zajetí.

(Údaje čerpány z knihy Die Gefangenen, Quido Knopp, Mnichov 2003, ČR, Ikar 2009)


Pozn. redakce Českých nár. listů: Vezměte konečně na vědomí výše uvedené skutečnosti, páni komentátoři v cizích službách! Děkujeme za laskavost, jíž učiníte především sami sobě a také našim čtenářům.

Pozn. Naší Pravdy: Žádný Rus se k Němcům v zajetí nechoval tak krutě, jako Němci k ruským zajatcům v německých lágrech: podrobněji ZDE (včetně dosud nepublikované fotodokumentace Němců ze sov. zajetí)

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *