JUDr. Ján Čarnogurský: Amerika na Ukrajině otáčí

Ruská vojenská operace na Ukrajině brzy bude trvat rok. Ruská armáda a jednotky Doněcka a Luganska obsadily určité území svých oblastí, i když se stáhly od Kyjeva a Chersonu.

Operace nepostupovala tak rychle, jak se všeobecně očekávalo, ale nyní dokonce na obou stranách hovoří o blížící se ruské ofenzivě. Ruská armáda postupuje na Donbase (východní fronta) zatím stále pomalu, ale strategická iniciativa je na její straně. Západ schválil dodání Ukrajině tanků Leopard, Abrams, Challenger zatím v celkovém počtu asi 120 kusů, ale k úspěšnému tankovému útoku potřebuje Ukrajina vzduchovou převahu nad bojištěm a tu nemá. I západní tanky jsou zranitelné shora. Když oblohu nad nimi nebudou chránit ukrajinská letadla, nové dodané tanky budou hořet jako předchozí.

Přelom oproti dosavadnímu stavu spočívá v jiném

Ve Spojených státech je výzkumný ústav pro strategické otázky, který se jmenuje RAND Corporation. Vypracovává strategické analýzy pro americkou vládu a případně jiné vlády, které si to zaplatí. Patří spíše k hlavním rusofobním institucím v Americe. V roce 2019 vypracoval zprávu pod názvem Zatížit Rusko: Soutěžení z výhodného (pro USA) terénu (Extending Russia: Competing on Advantageous Ground). Zprávu podrobně analyzoval Vladimír Palko (jeho analýzu si můžete přečíst). RAND Corporation navrhoval strategii, na kterou Rusko reagovalo nejprve návrhem prezidentu Bidenovi, aby se dohodli na neutralitě Ukrajiny a když Západ návrh nepřijal, spustilo speciální vojenskou operaci.

Jakkoli se zdál ruský postup pomalý, druhé straně se zdálo nepochopitelné, že Rusko ještě není poraženo. Proti Rusku stojí největší válečná koalice v jeho dějinách. Proti 150-milionovému Rusku stojí celé NATO, tedy asi 900 milionový soubor států. Na druhé straně, Rusko alespoň nepřímo podporuje většina lidstva (populačně), projevilo se to při hlasování v OSN.

RAND Corporation toto všechno registruje a vydalo novou zprávu, nyní již přímo k rusko-ukrajinskému konfliktu pod názvem Vyhnout se dlouhé válce (Avoiding a long War), s datem leden 2023. Ve zprávě píše přesný opak toho, k čemu vyzývalo dosud. Píše, že v dlouhé válce bude mít Rusko více výhod než Západ, Ukrajinu je třeba tlačit do mírových jednání s Ruskem a nemají se jí dodávat zbraně a peníze bez závazku k mírovým jednáním. V mírových jednáních má Ukrajina souhlasit, že nevstoupí do NATO (Čtete? Dosud to byl pro Západ nepřijatelný požadavek). Mají se zrušit sankce proti Rusku.

Zpráva RAND Corporation je signálem, že Západ si uvědomuje, že na Ukrajině prohrává. Možná dalším signálem je Bidenova odpověď novináři, že Ukrajině letadla F-16 nepošle. Ale bez letadel tanky nebudou mít dlouhou životnost.

Německý kancléř Bismarck řekl ještě v 19. století, že Rusko se dá porazit jen pokud se proti němu poštve Ukrajina. Vlastenectví a oduševnění ruských vojáků možná posílá Bismarckův výrok do archívu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *